100% takarékosság

Újrahasznosított alumíniumból gyárt új motorokat Kanadában a Honda

A Honda of Canada Mfg. hivatalosan is üzembe helyezte legújabb gyáregységét Kanadában - egy 154 millió dolláros befektetéssel elkészült, csúcstechnológiájú üzemet.

2008.11.03 18:36ma.hu

A gyár évente 200.000 darab üzemanyag-takarékos, négyhengeres motort készít majd a Civic modellhez. E befektetésre azért volt szükség, hogy a Honda eleget tehessen az üzemanyag-takarékos autók iránti növekvő keresletnek Észak-Amerikában.

Az új HCM motorgyárat úgy tervezték, hogy a két, már meglévő HCM összeszerelő üzemhez hasonlóan környezetkímélő módon működjön, zéró hulladékkibocsátással. Az energiahatékonyság több mint 30 százalékkal javult a hasonló profilú, ám korábbi technológiával működő gyárakhoz képest. Ugyanebben az összehasonlításban a CO2-kibocsátás 15 százalékkal csökkent.

Az Allistonban gyártott motorok 100 százalékban újrahasznosított alumíniumból készülnek; az alapanyag zöme Ontario déli részéről érkezik. A gyár az alumíniumot egy szomszédos, ugyancsak Honda-érdekeltségű üzemből, a MACPAN-ból szerzi be, ahonnan olvasztott formában érkezik az alumínium, hogy szelepfedelek és motorblokkok készüljenek belőle az 1,8 literes, négyhengeres erőforrásokhoz.

A megnyitó ünnepségen több mint 250 meghívott vett részt, köztük Dalton McGuinty, Ontario miniszterelnöke, Tsuneo Nishida, Japán kanadai nagykövete, Satoshi Aoki, a Honda Motor elnöke, Jim Prentice, a szövetségi ipari miniszter, Mike MacEachern, New Tecumseth polgármestere, Manabu Nishimae, a Honda Canada elnök-vezérigazgatója és Ko Katayama, a HCM elnöke.

"Nagyon örülök, hogy én képviselhetem ma a Hondát abból az alkalomból, hogy tovább fejlesztjük együttműködésünket Kanada népével," mondta Aoki elnök. "Immár 22 éve, 1986 óta tart ez a szoros kapcsolat, amikor még csak 526 Honda Accord készült itt. Ma már évente 390.000 autót szerelünk össze, s az Allistonban készített járművek száma a napokban elérte a 4,8 milliót. Most pedig az új motorgyár révén még tovább erősítjük elkötelezettségünket."


"Szeretnék köszönetet mondani a Hondának azért a töretlen bizalomért, amit Ontario magasan képzett munkaereje iránt mutat," mondta McGuinty miniszterelnök. "Továbbra is tevékenyen támogatjuk az ipar fejlődését, hogy minőségi munkahelyeket biztosítsunk az ontariói családoknak, s hogy mind több befektetőt vonzzunk és versenyképesek maradjunk a világgazdaságban."

Az új, 28.826 négyzetméteres üzem évente 200.000 négyhengeres motort szállít majd a Honda Civic gyártósorára, ahol a termelés 2009 közepére eléri majd a napi 800 darabot. Amikor a gyár jövőre eléri teljes termelő kapacitását, mintegy 340 ember számára biztosít majd munkalehetőséget.

A Honda of Canada Mfg. első üzemegysége 1986-ban kezdett termelni, a második gyáregységet pedig 1998-ban helyezték üzembe; a most újonnan megnyitott motorgyár építése 2007 tavaszán kezdődött. A vállalat második üzemegységében készül a négyajtós Honda Civic szedán, a Honda Ridgeline pickup és az új Acura MDX. A HCM első üzemegységében Honda Civic kupék és szedánok készülnek, valamint az Acura CSX luxus kompakt szedán.

A Honda a világ vezető gyártója az autómotorok, motorkerékpárok és kisgépek területén. A 28 országban működő 135 gyártólétesítménye révén a Honda évente több mint 23 millió vásárló igényeit elégíti ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.