Nem titkolózik a Porsche

A Porsche nyilvánosságra hozta VW-beli pozícióját és terveit

A tőkepiacokon mutatkozó drámai folyamatok következtében a Porsche Automobil Holding a hétvégén úgy döntött, nyilvánosságra hozza a Volkswagen AG társaságbeli részesedését érintő részvény-, valamint árfolyamvédelmi ellenügylet pozícióit.

2008.10.29 12:50ma.hu

Eszerint a Porsche SE az előző hét végével a Volkswagen törzsrészvényeinek 42,6 százalékát birtokolta, valamint a Volkswagen törzsrészvényekre vonatkozó, árfolyamvédelmi célokat szolgáló, további 31,5 százaléknyi úgynevezett készpénzalapú opcióval rendelkezett, amelyek így összesen 74,1 százalékot tesznek ki.

Ezen opciók lehívásával készpénzben áll a Porsche rendelkezésére az aktuális Volkswagen részvényárfolyam és a mögötte álló lehívási árfolyam (az úgynevezett „strike“) különbözete. A Volkswagen-papírokat mindenkor az aktuális árfolyamon vásárolták meg.

A Porsche célja 2009-re – amennyiben a gazdasági körülmények alakulása is lehetővé teszi – a 75 százalékos tulajdoni részesedés elérése, amivel már az irányítói szerződés felé is megnyílna az út. A Volkswagen tulajdoni hányadnak még 2008. november-december során 50 százalékra növeléséről szóló célkitű-zés az eredeti ütemezés értelmében változatlan marad.


A Porsche azután döntött e nyilvánosságra hozatal mellett, miután egyértelmű-vé vált, hogy a piacon az előzetes várakozásokat jóval meghaladó mennyiségű short-pozíció áll nyitva. Ezen adatok közlésével az úgynevezett „shortosok” (shortseller) – vagyis olyan intézményi befektetők, akik a Volkswagen-részvény árfolyamának esésére spekulálnak – számára megfelelő lehetőséget biztosít pozícióik különösebb sietség és kockázat nélküli felülvizsgálatára illetve likvidá-lására.

Tovább árnyalja a szituációt, hogy a hétvégi sajtóhírek szerint az úgynevezett Volkswagen-törvénynek a Szövetségi Kormány által tervezett új változatát az Európai Bizottság várhatóan már a közeli jövőben az európai joggal ellentétes-nek minősíti majd. Ennek alapján várható, hogy az Európai Közösségek Bíró-ságához (EuGH) e kérdésben újabb keresetet nyújtanak be.

A tény, hogy a Porsche tulajdonosai, a Porsche és a Piech család egyértelmű-en Dr. Wendelin Wiedeking és Holger Härter, a Porsche SE igazgatótanácsi tagjai által képviselt eljárás mögé álltak, szintén elősegítette a jelen nyilvánosságra hozatal lépését. Mint korábbi beszámolókban már szerepelt, a múlt héten a két család egyhangúlag a Volkswagen Konszern, Porsche általi irányítása mellett foglalt állást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.