Az EP ösztönözni próbál

Legyen környezettudatosabb az európai autóipar!

Október 21-én, kedden este tárgyalta az Európai Parlament az Európai Bizottság irányelv-tervezetét, mely szerint a közbeszerzéssel vásárolt járműveknél a széndioxid-kibocsátást, a légszennyezést és energiafogyasztást is figyelembe kell venni.

2008.10.22 18:00OS

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a Dan Jorgensen által jegyzett jelentésben támogatta az irányelvet. A jelentés szerint az irányelv hozzájárul a környezet védelméhez és a gyártókat is környezetbarátabb járművek fejlesztésére ösztönzi. 

A szabályozás kiterjed az összes gépjárműtípusra, a széndioxid-kibocsátásra és a hatóságok, illetve a közintézmények mellett olyan magáncégeket is kötelezne, amelyek szerződés keretében látnak el közfeladatot. Harangozó Gábor szocialista EP képviselő hozzászólásában kifejtette: "A világ jelenleg a környezeti katasztrófa irányába halad. Ezen ma még változtathatunk, és Európa ezen változtatni is akar. 

Sem a pénzügyi válság, sem más egyéb szempont nem kényszeríthet minket arra, hogy feladjuk vezető szerepünket egy fenntarthatóbb fejlődés megteremtésében. Ha ezt komolyan vesszük, akkor komoly változtatásokra lesz szükség egy környezettudatosabb autóipar megteremtéséhez." 

Emellett hozzátette: "Nehéz rávenni a fogyasztókat arra, hogy a környezettudatosabb, de ma még drágább járműveket válasszák. Egy jó szabályozással azonban sokat tudunk segíteni a tisztább járműpark létrehozásában. Egyrészt ha a közbeszerzésekkel vásárolt járműveknél nagyobb figyelmet fordítunk a környezeti szempontokra, a közszféra oldaláról jó példával tudunk szolgálni. Másrészt egy olyan megrendelés-növekedést tudunk elérni, ami gazdaságosabbá teszi a tisztább technológiák fejlesztését. Ez a szabályozás nemcsak környezetvédelmi szempontokból fontos, de az erős európai autóipar megőrzésének kulcsfontosságú esélye is, ezért minél szélesebb körben, a lehető leggyorsabban be kell vezetnünk." 

Ezt támasztják alá a jelentéstevő, Dan Jorgensen által mondottak, miszerint a Bizottság becslései alapján az államháztartási szervek összes beszerzése az EU GDP-jének mintegy 16 %-át (másfél milliárd eurót) tesz ki. Ez az éves járműbeszerzés tekintetében az Európai Unióban kb. 110.000 személygépkocsi, 110.000 könnyűhaszon gépjármű, 35.000 tehergépjármű és 17.000 autóbusz vásárlását jelenti. Ennek tükrében a javaslattól jelentős hatásokat várnak mind a környezetvédelem, mind a tisztább technológiájú járművek fejlesztése terén.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.