Szigorú kapitány

M6: szigorúbb feltételeket szabott a bányakapitány

A Pécsi Bányakapitányság szigorításokkal hozzájárult az M6/M60-as autópálya alagútjainak tovább építéséhez Szekszárd és Bóly között.

2008.10.01 18:30MTI

Kereki Ferenc bányakapitány elmondta: előírásaik a szakértői jelentés figyelembe vételével a biztonságot növelését szolgálják. Az egyik előírás az, hogy az építés haladási sebességét az úgynevezett lőtt beton szilárdságához kötik.

Ez azt jelenti, hogy a beton szilárdságának el kell érnie a környező talaj legmagasabban mért nyomószilárdságát - magyarázta a szakember. További feltétel, mondta Kereki Ferenc, hogy a párhuzamosan futó alagutak fejtési homloka közül az egyik jóval megelőzze a másikat.

Az együtt haladás esetén ugyanis sokkal nagyobb nyomásnak van kitéve a köztük lévő kőzetpillér. Megemlítette azt is, hogy a párhuzamos alagutak biztosítását a köztük lévő pilléren össze kell kapcsolni azért, hogy csökkenjen a horizontális elmozdulás.

Szigorítást követel meg a bányakapitányság a döntéshozatalban: a kivitelezésben bármilyen eltérést csak a tervező jóváhagyásával lehet megtenni. Kereki Ferenc hozzátette: azt, hogy a kivitelező betartja-e ezeket az előírásokat, a bányakapitányság ellenőrzi majd.

Arról, hogy a Mecsek Autópálya Konzorcium Zrt. és a Mecsek Construction Group mikor folytathatja az alagutak építését a Nemzeti Közlekedési Hatóság dönt.

Az épülő autópálya "A" jelű alagútja július 24-én omlott be. Az átjárók építését ezt követően a bányakapitányság, majd az NKH is leállította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.