Terepszín és elektromos meghajtás

Szuperhalk motorkerékpár

Egy hétköznapi beszélgetésnél is halkabb az a motor, amit kifejezetten a katonaság számára fejlesztenek.

2015.01.09 19:00ma.hu
Forrás: Logos Technologies

SilentHawk névre keresztelték azt a kétkerekű járművet, melyet kifejezetten az amerikai hadsereg speciális erői számára fejlesztenek. A tavalyi évben kezdődött projekt továbbvitelével a Logos Technologies és az Alta Motors cégeket bízta meg a DARPA (tudják, akiknek az internetet is köszönhetjük).

De mitől is lesz annyira kiváló ez a motorkerékpár, hogy a kommandósok ezt akarják majd használni? Nos, hibrid elektromos motorral rendelkezik, vagyis kétféle üzemmódra képes. Benzines működéssel nagy távok megtételére használható, és nem csak benzinnel, hanem gyakorlatilag bármivel elmegy, ami folyik (dízel, kerozin stb.). Elektromos meghajtásra pedig akkor érdemes váltani, amikor a csendes közlekedés alapvető fontosságú.

Ebben a "lopakodó módban" ugyan nem szűnik meg teljesen a szerkezet által kiadott zaj, de jelentős mértékben lecsökken - 55 decibelre. Ez valamivel halkabb, mint egy átlagos beszélgetés hangereje. Üzemanyagot használó módban 75 decibeles zajt bocsájt ki a szerkezet az elképzelés szerint, ez pedig valamivel hangosabb, mint egy hétköznapi porszívó.

És hogy mikorra lehet kész a jármű? A Logos Technologies közlése szerint a második fázison már gőzerővel dolgoznak, remélhetőleg 18 hónapon belül előáll a prototípus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.