Így látják a kereskedők

Tartós növekedés várható az újautó-piacon

A magyarországi újautó-kereskedők azzal számolnak, hogy a személyautók és kishaszonjárművek eladása, amely 2014-ben várhatóan több mint húsz százalékkal 93 ezer darab fölé bővül, jövőre már mintegy 105 ezer darabra növekedhet.

2014.12.16 16:47MTI

A Porsche Hungaria 2015-ben 24-25 ezer gépkocsi értékesítését látja reálisnak a magyar piacon az idei 23 ezer után, amelyet a márkakereskedők egyértelműen javuló pénzügyi-gazdasági helyzetére alapoz - mondta Eppel János, a Volkswagen konszern márkáit importáló cég ügyvezető igazgatója kedden Budapesten újságíróknak.

Jelezte: a magyarországi újautó-kereskedők azzal számolnak, hogy a személyautók és kishaszonjárművek eladása, amely 2014-ben várhatóan több mint húsz százalékkal 93 ezer darab fölé bővül, jövőre már mintegy 105 ezer darabra növekedhet.

Eppel János rámutatott: a növekedés "tartósnak és elég erőteljesnek" látszik, a magyarországi autópiac a válság okozta 70 százalékos visszaesés után lassan magához tér. Hozzátette: erre utal az is, hogy a kereskedői hálózat - amely a válság alatt 50 százalékára esett vissza - karcsúsodása megállt.

A növekedéshez még jelentősebb piacbővülésre lenne szükség - vélekedett, egyben kiemelte a szakma erőfeszítéseit, hogy az összeomlás kezelése mellett megőrizze a szolgáltatás színvonalát. Megjegyezte: a Porsche Hungaria márkáit - Audit, Skodát, SEAT-ot és Volkswagent - forgalmazó, országos lefedettséget biztosító hálózat a válság miatt 30 százalékkal zsugorodott, jelenleg 81 jogi személy alkotja, amely 150 kerekedői és 175 szerviz szerződést jelent.

Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, hogy a Porsche Hungaria regionális központként a környező országokban mintegy 12 ezer járművet értékesített, így összesen mintegy 35 ezer eladott autóval a térség legjelentősebb forgalmazója.

A cég budaörsi alkatrészbázisa mintegy 100 millió euró értékben forgalmazott alkatrészeket az idén, ennek kétharmadát a régió szervizeinek szállította ki, egyharmadát belföldieknek.

A Porsche Hungaria Kft. árbevétele az idén 260-270 milliárd forint körül alakul. Eppel János szólt arról, hogy az autós érdekképviseltekkel összefogva jövőre erőteljes lobbitevékenységet és kampányt terveznek az ágazatban jelenlévő feketegazdaság visszaszorítása, az autóforgalmazás és -javítás színvonala emelése érdekében.

Javasolják egyebek között a hivatalos központi gépjármű kártörténet nyilvántartás bevezetését, a használtautó-importnál a számlaadási kötelezettség bevezetését, valamint a forgalomból kivonás szigorúbb szabályozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.