Kötelező 2015

Tízezer százalékos pótdíj és egyéb "finomságok" a kötelező biztosításban

Megszűnő kedvezmények, visszatérő pótdíjak, 10-15%-os díjemelkedés jellemzi majd a hétfőn indult és egy hónapig tartó kötelező kampányt.

2014.11.03 12:28ma.hu

Az általános díjemelési hullám miatt minden autósnak érdemes lesz ellenőriznie kötelező biztosítási díjait az idei kötelező kampányban, bár vélhetőleg így sem mindegyikük fogja tudni elkerülni díjának emelkedését (még kármentesség esetén sem). A vasárnap hajnalban megjelent 2015-ös tarifák alapján 10-15, de helyenként 20%-os díjemelkedés is valószínűsíthető - a Biztosítás.HU banki és biztosítási portál szerint. Egy, még februárban elfogadott rendelet alapján ráadásul visszatér a - biztosítóknak korábban TILTOTT - "károkozói pótdíj", ami a károkozó autósoknak dupla, esetleg tripla díjat is jelenthet. Eközben több biztosító is kivezeti az eddigi legnépszerűbb kedvezményt, mely a gyermekes autósok tömegeinek jelentett kedvezőbb díjat. Akadnak ezen felül extrém drága emelések is, például a fuvarozók körében.

Miért kell többet fizetni már megint?

A 2013-as üzleti évben a hazai biztosítók összesen 6 milliárd forintot buktak a kötelező biztosításon. A veszteség okai között a külföldön dolgozó magyarok növekvő nemzetközi kárai, a hazai üzemanyag-használat (a válság csökkenésével ellentétesen mozgó) emelkedése és ebből fakadóan az utakon közlekedő egyre több jármű és emelkedő kárgyakoriságuk éppúgy közrejátszanak a díjemelésben, mint a rendkívül alacsony díjak, amikből egyszerűen már nem lehet finanszírozni az ágazatot.

Extrém drága esetek - kapaszkodjon

A korábbi években megszokott újabb és újabb kedvezményeknek is vége szakad idén. Nincs említésre méltó új kedvezmény, ha leszámítjuk a szerződések együttkötési kedvezményét, amit akkor kapunk, ha három vagy négy biztosítást (lakás, casco, kötelező és életbiztosítást) kötünk egyszerre.

Helyette van a legtöbbeket érintő díjemelkedés, illetve egyes biztosítóknál 400%-os pótdíj a taxikra, 8 milliós ajánlott éves díj egy teherautóra, vagy "tízezer százalékos pótdíj" (nem vicc) egy nemzetközi fuvarozóra.

Bizony nagyon körültekintően kell keresni a biztosítók között azt az ajánlatot, ahol kisebb a díjemelkedés mértéke. Fuvarozóknak jó hír, hogy már euróban is fizethetik a díjaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.