Nyomtatott verdák

Ön még mindig veszi az autóit?

Miért vásárolnánk, ha nyomtathatunk is? Igaz, a végeredmény egyelőre nem vetekszik egy Ferrarival, de ígéretes lehetőségeket rejt a koncepció.

2014.09.12 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Local Motors, Instagram

Chicago egyik kiállítói központjában szerelték fel azt a nappali méretű 3D-s nyomtatót, amivel jelenleg is egy műanyag, de vezethető autó alkatrészeit nyomtatják. A kísérletet végző mérnökök reményei szerint a hét végre elkészül a nagy mű, amit akár vezetni is lehet majd.

A világ első, alapanyagként polimereket használó, nagyméretű 3D-s nyomtatójával készül a jármű, árulta el az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium mérnöke, a projekten dolgozó Lonnie Love. "Az egyik legnagyobb alkatrészgyártó nyomtatójáról van szó, ami minden másnál gyorsabban dolgozik" - állítja Love.

Maga az autó összesen 40 elemből áll össze: az alváz, a sárvédők, az ülések és más, hasonló elemek készülnek a nyomtatóval, de természetesen a motor, a gumik és a felfüggesztés még hagyományos eljárással jönnek létre. A kinyomtatott alkatrészek finomra igazítását követően a mérnökök nekilátnak összeszerelni a "Strati" névre keresztelt modellt.



Nem csak a technológia demonstrálása hajtja a kutatókat, a - remélhetőleg működő - járművet egy hónapon belül el is kívánják adni. De csak azután, hogy bemutatkozott a Nemzetközi Gyártástechnológiai Kiállításon (International Manufacturing Technology Show), vagyis ott, ahol a nyomtató jelenleg is dolgozik.

Természetesen az igazi cél az, hogy a nyomtatót és a technológiát kereskedelmi forgalomban értékesítsék. És ehhez jó úton is haladnak, mivel két darabot már sikerült eladniuk. Terveiket segítik a hatalmas méretek: jelenleg valóban ez az egyetlen olyan, kereskedelmi forgalomban kapható printer, amivel a "megszokott" ipari 3D-s nyomtatók által előállítható elemeknél akár tízszer nagyobbakat is lehet nyomtatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.