Egy igazán sportos Mazda

Már kapható itthon a 3 ajtós Mazda2 Sport

A vadonatúj, 3 ajtós karosszéria még fiatalosabb, sportosabb megjelenést kölcsönöz a díjnyertes Mazda2-nek.A hazai márkakereskedésekbe megérkeztek az új, 3 ajtós Mazda 2 modellek.

2008.08.29 12:00ma.hu

A Mazda2 Sporttal a városi közlekedés könnyed és élvezetes, a vagány külső pedig mindenkor elismerő pillantásokat vált ki.

Mindezek mellett a modern erőforrásoknak, a könnyű, ultramodern karosszériának és az áramvonalas formának köszönhetően minden Mazda2 Sport tulajdonosa barátságos fogyasztási értékekkel és alacsony CO2 kibocsátással számolhat.

Gazdag felszereltsége, kompromisszumot nem ismerő biztonsági felszerelései és a kisméretű külsőhöz képest meglepően tágas utastere mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az autóban töltött minden perc kellemesen teljen.

A Mazda2 Sport az 5 ajtós karosszéria dinamikus formáit örökölte, de az összhatás a 3 ajtós modellek esetében még lenyűgözőbb. Egy pillantás az autóra, és máris egyértelmű: a Mazda2 Sport különleges vezetési élményt tartogat számunkra.

A karosszéria merész tetővonala nagymértékben járul hozzá a sportos kupé-formához. Az autó oldalán könnyed játékossággal végigfutó vonalak, illetve a karakteres kerékjárati ívek még álló helyzetben is lendületet, energikusságot kölcsönöznek a Mazda2 Sportnak.

A könnyed, játékos összhatáshoz nagymértékben hozzájárul a különlegesen sportos, meredeken ívelő övvonal és az így keletkező hátsó oldalsó ablak ék alakú formája. De a dinamikus vonalvezetés nem csupán a kellemes külsőről szól.

Az aerodinamikus formák felelősek a magas sebesség melletti stabilitásért is, miközben az orrkialakítás kedvezőbb légellenállást eredményez, a nagy gonddal megtervezett hátsó lökhárító pedig a váz alatti légáramlás csökkentésében játszik kulcsfontosságú szerepet.

És ez miért jó? Nem csupán könnyebben, élvezetesebben és biztonságosabban vezethető az autó, de a kedvező fogyasztási értékek is ezen fejlesztéseknek köszönhetőek.

A Mazda SAP sportcsomagot választva a sportos hatás tovább fokozható: speciális első és hátsó lökhárítók, oldalsó légterelők és hátsó spoiler gondoskodik a sportautós megjelenésről. A

sötét és világos színek kontrasztja, a szaténezüst fényű kiegészítők, a különleges tervezésű középkonzolon elhelyezett sebességváltó és a legendás MX-5 modell szellemét odavarázsoló háromküllős kormánykerék egytől egyig dinamizmust sugároznak.


A Mazda2 Sport minden, a nagyvárosi életforma diktálta kritériumnak tökéletesen megfelel. A könnyű karosszériának köszönhetően fürge és ügyes, az elektromos szervokormány (EPAS) pedig a szűk helyekre történő parkolást és szűk utcákban szükséges manőverezést könnyíti meg.

A korszerű, élvezetes vezetést biztosító motorválaszték megegyezik a hasonló felszereltségű 5 ajtós modellek kínálatával, és természetesen a Mazda2 Sport erőforrásai ugyanolyan kedvező fogyasztási mutatókkal és szén-dioxid kibocsátási értékekkel büszkélkedhetnek, mint az 5 ajtós változatok.

Mind az 1.3 86LE, mind az 1.5 103LE erőforrás szekvenciális szelepvezérléssel (S-VT) teszi hatékonyabbá az üzemanyag felhasználást. Eredmény: 0-100 km/h-ra gyorsulás a 86 lóerős erőforrás esetében 12,9 másodperc alatt, míg a 103 lóerős változat esetében 10,4 másodperc alatt lehetséges.

Az üzemanyag fogyasztási értékek a kategória legalacsonyabbjai közé sorolhatók, és természetesen minden Mazda2 Sport erőforrás teljesíti az EUROIV-es környezetvédelmi besorolás feltételeit.

A szerény fogyasztási mutatók az optimális futómű beállítások mellett nagymértékben köszönhetőek a könnyű, áramvonalas és korszerű karosszéria-kialakításnak.

A középkonzolra helyezett sebességváltónak köszönhetően a két első ülés közötti részen hosszában végigfutó tároló rekesz együttest alakítottak ki. A speciális rakodóhely első részében egy fél literes palack helyezhető el biztonságosan, míg a kézifék mögötti rekesz ideális helyet nyújt egy kézi táskának.

A kézifék mellett található AUX kimeneten keresztül külső MP3 lejátszó is könnyedén csatlakoztatható az autó gyári audio rendszeréhez, a 12 voltos csatlakozón keresztül pedig - megfelelő vezetékkel - feltölthető a mobilkészülék vagy egyéb elektronikus eszköz áramellátása biztosított.

Számos rakodóhely áll rendelkezésre, hogy a mindennapi használat során szükséges apróságoknak, nélkülözhetetlen tárgyaknak mind jusson hely.

Különlegesség a kesztyűtartóba épített magazintartó rekesz, az ajtókba épített tárolókban kényelmesen befér egy A4-es méretű térkép és egy fél literes palack, a kormány mögött, a kormánykerék körül pedig kisebb polcokon aprópénz vagy egyéb kisebb méretű tárgyak helyezhetőek el.


A hátsó üléssor normál pozíciója mellett 250 literes csomagtér áll rendelkezésre, mely két átlagos méretű bőrönd vagy egy babakocsi szállítására kínál elegendő helyet.

A hátsó üléssor 1/3-2/3 arányban dönthető, a teljes pad lehajtásával pedig sík rakodófelület is kialakítható: ekkor a 787 literes tér nyújt kellő teret a nagyobb tárgyak szállításához.

Ma már a biztonság az egyik legfontosabb tényező, ha egy autót vizsgálunk. Azt gondolná az ember, hogy a könnyebb karosszéria a biztonság rovásáa mehet. Hiszen a karosszéria rigiditásának és törés-védelmének javítása általában az autó súlyát növelő változtatásokat von maga után.

Nem úgy a Mazda2 modellek esetében. A Mazda2 optimalizált karosszériatestének kialakításakor magas és ultra magas szilárdságú acélelemek kerültek beépítésre: ennek eredményeképpen az autó teste a kritikus pontokon különleges erősítést kapott.

Ennek és a nagy gonddal megtervezett gyűrődő zónáknak hála az eredmény egy könnyű, mégis kiemelkedő biztonságot szavatoló karosszéria.

A Mazda2 Sport kiemelkedő passzív biztonsági arzenáljában szériafelszereltségként kínálják a 6 darab légzsákot, ABS blokkolásgátlót, elektronikus fékerő elosztót (EBD), vészfékrásegítőt, és a dinamikus menet stabilizátort (DSC).

A forgalmi helyzetek átlátása kulcsfontosságú a megelőzésben: a 40mm-rel lejjebb futó övvonal és a speciális tükörház-kialakítás a remek oldalkilátásért felel, A TE Plus felszereltségi szinttől széria felszereltség részét képező esőérzékelő berendezés pedig a mindenkori tisztánlátásról gondoskodik.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.