Hidrogénes Cadillacet mutat be a GM

Zöld Cadillackel jön a GM

Hidrogénes-elektromos hajtású Cadillac-koncepcióval rukkol elő a General Motors a Las Vegasban tartott CES-en. Koncepció, az biztos: máskülönben autó- és nem kütyüshown láthatná a nagyérdemű. De az ötlet így is jó.

2008.01.08 14:30ma.hu

A GM hidrogénes-elektromos hibridje 300 mérföldet (nagyjából 482 kilométer) tudna megtenni egy feltöltéssel: 280 mérföldhöz a hidrogénhajtás adná az energiát, a maradék húszra a villanymotor. A teljesítmény ígéretes: 8,5 másodperc alatt gyorsul 60 mérföldes sebességre (európaiak kedvéért: ez 96,5 kilométer per óra, százig eljutni sem tarthat sokkalta tovább), a legnagyobb elérhető sebesség 100 mérföld per óra (kb. 160 kilométer, egyébként pedig éljen a metrikus rendszer!).

Az elektromos hajtásért lítium-ion akku felel majd: ez adja az energiát az első és hátsó kerekeket külön-külön hajtó motoroknak. A Cadillac képviselői szerint a motor a későbbiekben helyettesítheti majd az SRX-ekben használt V6-os és V8-as motorokat is.

A Provoq munkanevű kocsi tetejében napelem is lesz, a potya tartalékenergiát kihasználandó: erről üzemelnek az egyéb kütyük, mint a belső világítás vagy a rádió.

Valamikor több is kiderül - a GM sem siet további részletek közlésével (ide értve a piacra dobás időpontját és a várható vételárat is).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.