Jól megy a Skodának

Megugrott az eladott Skoda gépkocsik száma

Világszerte összesen 366 686 személygépkocsit adott el az idei első félévben a csehországi Skoda Auto. Ez éves mértékben 17,9 százalékos növekedés - közölte szerdán Jaroslav Cerny, a német Volkswagen konszernhez tartozó cseh autógyár szóvivője.

2008.07.16 12:00MTI

A legnagyobb mértékben a kelet-európai piacokon emelkedett az értékesített Skoda kocsik száma, mégpedig 40,1 százalékkal. Ezeken a piacokon a január-júniusi időszakban összesen 63 684 Skoda gépkocsi kelt el. 

A kelet-európai piacok közül a leggyorsabban az orosz piac növekszik, ahol hat hónap alatt 23 950 Skoda autót vettek az ügyfelek. Éves mértékben ez 83,7 százalékos emelkedés. A második helyen Ukrajna áll 51,2 százalékos emelkedéssel és 15 964 eladott gépkocsival. Nyugat-Európában a Skoda 177 101 személygépkocsit értékesített, ami 2,1 százalékos növekedés. 

A szóvivő szerint a Skoda autógyár által értékesített gépkocsik teszik ki az igényes nyugat-európai autópiac 2,27 százalékát. Különösen erős a pozíciója a Skodának Németországban, ahol nagy az első hat hónapban 64 589 kocsit adott el a gyár. Ez az eladott külföldi autók között a második helyet biztosítja a Skodának. Nőtt a Skodák iránti kereslet Ázsiában is. Indiában például az adott időszakban 9556 gépkocsit értékesítettek, ami 61,6 százalékos növekedés. 

Egyre jobban feljön Kína, ahol 31 566 Skoda autó talált gazdára. Az idei első félévben a legkeresettebb modell a Skoda Octavia volt, amelyből 186 487 darabot adtak el. A tavalyi évhez képes a növekedés 21,7 százalékos. A Skoda Fabia új verziójából 136 985 darabot adtak el, ami 14,5 százalékos növekedés. A Mladá Boleslav-i autógyár az első félév gazdasági eredményeit egyelőre nem hozta nyilvánosságra. 

"Konkrét pénzügyi adatokat július végén közlünk" - jegyezte meg Cerny. Általános a várakozás, hogy a Skoda cég első félévi gazdasági eredménye meg fogja haladni a tavalyi első félévit, amikor az adózott nyereség több mint 7,9 milliárd koronát tett ki. 

A tavalyi, tehát 2007-es évben a Skoda gyár összesen 630 032 gépkocsit adott el, ami 2006-hoz viszonyítva 14,5 százalékos emelkedés. Várható, hogy az idei évben újabb eladási rekord születik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.