Pénteken már Bukarestig közlekedik

Országjáró útra indult a Mátyás Király Mozdony

Országjáró útra indult csütörtök délben a budapesti Nyugati pályaudvarról a Mátyás Király Mozdony, amelyet Hunyadi Mátyás királlyá választásának 555. évfordulója alkalmából indít el a MÁV.

2013.05.02 13:45MTI

A mozdony első útján InterCity (IC) vonatot továbbít Szolnokon és Debrecenen át Nyíregyházára, majd egy másik IC-vel érkezik vissza Miskolcon keresztül Budapestre. Pénteken már Bukarestig közlekedik.
   
"Korábban ilyen átjárásra nem volt lehetőség, most azonban egy 2012 decemberében életbe lépett megállapodás szerint a határon nincs szükség mozdonycserére" - mondta el csütörtökön, a mozdony bemutatóján Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.
   
Az arany-fekete színekben felmatricázott Bombardier TRAXX mozdonyon szerepel például a Hunyadi-címer, Mátyás király arcképe és a visegrádi palota is.
   
Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára a helyszínen a vasút korszerűsítésének és megújításának fontosságáról beszélt, valamint rámutatott a vasút nemzetközi kapcsolatok ápolását elősegítő funkciójára is.
   
A mozdony május 17-én különleges körútra is indul: a matricázást finanszírozó Indóház Kiadó és a Kárpáteurópa Utazási Iroda szervezte Csíksomlyó Expressz - Székely Gyors szerelvényét továbbítja a csíksomlyói búcsúra.
   
A szervezők a mozdonyt díszítő matrica grafikai kivitelezésére tavaly novemberben írtak ki pályázatot, amelyre több mint 50 munka érkezett. A nyertes terveket Dani Richárd készítette el.
   
A MÁV-nak ez a harmadik matricázott mozdonya az Aranycsapat- és a Kandó-mozdony után. A Mátyás Király Mozdony teljes menetrendje megtekinthető a www.mav.hu weboldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.