1000 próbakilométer

Szoftverhiba okozta a szegedi villamosok meghibásodását

Az üzembe helyezés óta Szegeden tartózkodó lengyel szervizcsapat nem boldogult a hibákkal, ezért a lengyelországi gyárból vártak szakembereket.

2013.04.30 20:20MTI

Szoftverhiba miatt hibásodtak meg a szegedi Pesa villamosok; a következő napokban a hiba elhárítása után még tesztelik őket - közölte Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetője kedden este.

Tóth István Tibor elmondta: délután megérkeztek a lengyelországi gyártó szakemberei, hogy a hibát elhárítsák, és szoftverfrissítést hajtsanak végre. Ezt követően a leállított kilenc járműnek 1000 próbakilométert kell megtennie. Ez idő alatt azt vizsgálják, hogy a hibát sikerült-e elhárítani. A tervek szerint május 6-án indulhat újra a Pesa-flotta - tette hozzá.

A Délmagyarország című napilap kedden reggel írta meg, hogy elővigyázatosságból kivonták a forgalomból a kilenc új Pesa villamost hétfőn, Szegeden. Az 1-es és a 2-es vonalon a régi Tatrák járnak. A lap információi szerint hétfő délelőtt már csak 3 Pesa járt, délutánra ezeket is leállították a Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei.

Tóth István Tibor ügyvezető tájékoztatása szerint a folyamatos meghibásodások - közöttük fékhibák - miatt elővigyázatosságból hoztak ilyen súlyos döntést. Az ügyvezető elmondta, az üzembe helyezés óta Szegeden tartózkodó lengyel szervizcsapat nem boldogult a hibákkal, ezért a lengyelországi gyárból vártak szakembereket. Amíg a hiba fennáll, addig a régi Tatrák szállítják az utasokat.

Az új villamosok tavaly márciusban álltak forgalomba, miután a flotta sikeresen teljesítette a Nemzeti Közlekedési Hatóság műszaki vizsgáját, a lengyel gyártó 3 évig teljes körű garanciát vállalt. Júliusban ajtó- és fékhibák miatt volt fennakadás, a beruházó Szeged Pólus illetékese akkor azt mondta, a hibák beleférnek az új járművek beüzemelésénél előforduló hibák kategóriájába. Szeptemberben szintén több Pesa a szervizben állt fékhibák miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.