A legkorszerűbb váltómű

Alfa 159 és Alfa 159 Sportwagon automata Q-Tronic váltóval

Megérkezett és már hazánkban is rendelhető az új hatsebességes Q-Tronic automata váltó az Alfa 159 és 159 Sportwagon modellekhez.

2008.06.23 12:00ma.hu

A legkorszerűbbnek számító hidra dinamikus elven működő váltómű rendszer először a 200 lóerős 2.4 JTDm és a 150 lóerős 1.9 JTDm motorral szerelt modellekhez érhető el, majd év végén megjelenik a 3.2 V6 Q4 változatokhoz is.
 
A "Q-Tronic" vezérlő a kapcsoló egyszerű átállításával nyújt lehetőséget az automatikus vagy a manuális fokozatváltásra. A "Q-Tronic" elnevezés a "Q" betű és a Tronic jelző egyesüléséből jött létre. A "Q" jelzés az Alfa Romeo által kifejlesztett négykerék meghajtásos "Q4" technológia gyökereire utal vissza, valamint megerősíti az Alfa Romeo által a sportos vezetéssel, az utazás közbeni kényelemmel és az aktív biztonsággal kapcsolatos technológiák és kiegészítők terén végzett kutatásait. 

A Tronic azt jelzi, hogy a rendszert egy elektromos központ ellenőrzi, amely optimális és intelligens módon irányítja a sebességváltást. Az erőátvitel lelke egy független számítógép, amely mágnes szelepekkel vezérli az egyes tengelykapcsolók működéséhez szükséges hidraulikus nyomást. Ezáltal valósítja meg a bolygómű-csoport az egyes áttételeket. 

A motor és a bolygómű között van a hidrodinamikus nyomatékváltó, amely szükség esetén megnöveli a motor nyomatékát. A fogyasztás csökkentése érdekében a nyomatékváltót áthidalhatja egy mechanikus tengelykapcsoló. Ilyenkor direkt hajtás jön létre.


Az új Q-Tronic automata váltó az alapbeállításon túl számos üzemmód funkcióval is rendelkezik. KOMFORT fokozatban a viszonylag alacsony fordulatszámon létrejött kapcsolásoknak köszönhetően optimálissá teszi a sebességváltásokat és mérsékelté a fogyasztást. SPORT üzemmódban magas motorfordulatszámon kapcsol fel, így növelve a teljesítményt és élvezetesebb, szórakoztatóbb és sportosabb vezetést tesz lehetővé. 

A TÉLI üzemmódban gyenge tapadási viszonyok között is - mint például havas, síkos utak esetén - maximálisan biztosítja a jármű úttesten tartását. A SPORT és TÉLI üzemmód a 2.4JTDm és a 3.2 V6 motorokhoz társított automata váltóknál érhető el. Az automatikus váltás hatékonyabb motor kihasználást és magasabb fokú kényelmet tesz lehetővé, elsősorban városi vezetés esetén. 

Ezen előnyein túl a "Q-Tronic", kényelmesebb sebességváltást is biztosít, azaz csökkenti a váltást kísérő rázkódásokat. Azoknak, akik nem akarnak lemondani a sportos vezetés nyújtotta élvezetekről, az újító szellemű technológia lehetővé teszi a kézi kapcsolást egy rögzített kapcsolódású kézzel váltható sebességváltó formájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.