Út- és vasút-beruházási program

Készül a Dunántúl sztrádája

Százötvenmilliárdos út- és vasút-beruházási programról döntött az infrastruktúra-fejlesztő.

2013.03.07 07:27Havariapress

Ennek során megkezdik az M4-es építését, tovább épül a 86-os főút, és korszerű vonatbefolyásoló rendszert kap a Budapest-Gyoma vasútvonal. Gőzerővel zajlik az uniós források lekötése az év végi ciklus zárás előtt.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztőtől (NIF) kapott értesülések szerint több szakaszban jó néhány gyorsforgalmi-, közút- és vasúti projektet kezdenek meg a jelenlegi uniós költségvetési keret terhére. - Az első csoportba tartozó, mintegy 150 milliárd forint nettó költségű fejlesztések megkapták a miniszteri jóváhagyást, azok kiírásáról a napokban döntött a NIF felügyelőbizottsága - tájékoztatta a Magyar Nemzetet Loppert Dániel, a szervezet szóvivője.

Kiemelte, hogy a döntés alapján megkezdődik az M4-es autópálya megépítésének előkészítése. Az első szakasz Abony és Fegyvernek között épül majd fel kétszer két sávos formában 28,9 kilométeren, és magában foglalja a Szolnokot északról elkerülő új autópálya-híd megépítését is. A szóvivő emlékeztetett, sokáig vitatták a szakemberek, hogy egyáltalán szükséges-e a 4-es út sztrádává fejlesztése. A sok baleset azt bizonyítja, hogy szükséges.

A másik fontos gyorsforgalmi fejlesztés a 86-os út gyorsforgalmi szakaszának továbbépítése. A 86-os ma a Nyugat-Dunántúl észak- déli irányú főútja, amely jelentős nemzetközi teherforgalmat bonyolít le. a Szombathely-Csorna szakaszon a mostani döntés alapján Szeleste és hegyfalu között épül egy viszonylag rövid, 7 kilométeres kétszer két sávos út, de Loppert Dávid szerint hamarosan indulhat a Csornáig vezető szakasz beruházása is. Tekintve, hogy Csornától az M1-es autópályáig már elindult a közbeszerzés a fennmaradó szakaszok gyorsforgalmi úttá történő kiépítésére, ezért elérhető közelségbe került Szombathely és több nagyobb dunántúli település bekötése a gyorsforgalmi hálózatba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.