1,5 millió e-matrica

Bejött: ötödével kevesebb sztrádamatricát vettünk

Az idei első másfél hónapban több mint 1,5 millió e-matricát vásároltak az úthasználók, ez a tavalyi azonos időszaki eladási mutatókhoz képest 20, a 2010-es adatokhoz képest pedig 15 százalékos csökkenést jelent − ugyanakkor minden évben január és február hónapokban a legkisebb a forgalom a gyorsforgalmi utakon.

2012.02.21 08:10ma.hu

Erről tájékoztatta a Napi Gazdaságot az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK). Az értékesítési adatok összehasonlításához emellett számos egyéb tényezőt − például az időjárási viszonyokat vagy az üzemanyagárakat − is figyelembe kell venni.

Miközben összességében csökkent az eladott e-matricák száma, több díjkategóriában a korábbi évekkel összehasonlítva emelkedés figyelhető meg. Az éves matricáknál például háromszázalékos az éves szintű emelkedés az idén, február 15-ig több mint 220 ezer ilyet vásároltak az autósok. Ugrásszerűen − több mint 20 százalékkal − emelkedett a havi e-matricát vásárlók száma: 2010 első másfél hónapjában csaknem 110, tavaly 123, idén pedig már több mint 150 ezer darabot adtak el.

A kategória legnagyobb bővülését a jellemzően személyautóra szóló D1 kategóriában tapasztalta az ÁAK - tudósít keddi számában a Napi Gazdaság, hozzátéve: a legnagyobb változás a heti vignetták értékesítésében következett be, mivel január 1-jétől megszűnt a négynapos változat. Személyautókra a legrövidebb időszakra szóló egyhetes e-matrica a korábbi négynapos duplájába kerül. Szakértők emiatt a vásárlások átrendeződésére számítanak; az is elképzelhető, hogy csökken a matricaforgalom, vagyis az autósok egy része áttér a nem fizetős főutakra, növelve ezzel a balesetveszélyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.