Összességében 18 százalékkal

Nőtt a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma

Decemberben 5091 új személygépkocsit és 1016 darab 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó új kishaszongépjármű helyeztek forgalomba Magyarországon.

2013.01.02 14:51MTI

A JATO Dynamics autóipari információszolgáltató szerdai közleménye szerint 2012-ben összesen 53 431 új személyautó és 10 877 új kishaszongépjármű került a magyar utakra.
 
Decemberben az előző évinél 55 százalékkal több személygépkocsit helyeztek üzembe, éves összesítésben pedig 2012-ben 18 százalékkal több autó került forgalomba, mint a megelőző esztendőben. 

A kishaszongépjárművek forgalomba helyezésénél az előző év azonos időszakához képest decemberben 38 százalékos csökkenést mértek, míg a teljes évet tekintve 6 százalékkal alacsonyabb a 2012-es szám. Decemberben a legsikeresebb autómárka - személyautó és haszongépjármű esetében egyaránt - az Opel volt havi 1319 darabbal. 

Az egész év viszonylatában szintén az Opel került ki győztesen 7916 darabos összes forgalomba helyezéssel, ezzel a márka a hazai piac 12 százalékát fedi le. A JATO Dynamics közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a negyedik negyedévben realizálódó rendőrségi flottacserének köszönhetően a 2012-es év mindenképp az Opel éve lett Magyarországon. 

A kimutatás szerint az új autók forgalomba helyezésének 80 százaléka céges ügylet, míg a magáneladások a piac 20 százalékát teszik ki. Az autóipari információszolgáltató közleményében úgy értékelte, hogy bár a növekvő trend bizakodásra ad okot, de ezek a számok elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől és az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.