Az elmúlt évek tapasztalatai alapján

Szabályozni kell az autópálya-használattal kapcsolatos panaszok kezelését!

Az alapvető jogok biztosa szerint nincs olyan jogszabály, amely az autópálya-használattal kapcsolatos panaszok kezelését szabályozná, Szabó Máté ezért e szabályok megalkotását kezdeményezve a nemzeti fejlesztési miniszterhez fordult.

2012.12.20 14:17MTI

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az ombudsman az elmúlt években tett panaszok tapasztalatai alapján rámutatott: nincs jogszabály arra, hogy ha valaki vitatja az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. kiszabott pótdíjat, akkor a panaszt mely szervnek és mennyi időn belül kell elbírálnia. 

Példaként említették, hogy ha valaki vitatja az autópálya-kezelő 15 ezer forintos követelését, az elutasító válaszban már 60 ezer forintos pótdíjfelszólítást kaphat, mert időközben letelik a bírság megfizetésére kiszabott harminc nap, ugyanis az autópálya-kezelő eljárásával szemben benyújtott panaszoknak nincs halasztó hatályuk. 

Ezzel azonban sérül az autós jogorvoslathoz való joga - áll az ombudsman jelentésében. Szabó Máté szerint az autósok így akkor sem tesznek panaszt, ha egyértelmű az érv, amelynek alapján mentesülnének a pótdíj megfizetése alól. Az ombudsman jelentésében emlékeztetett egy korábbi vizsgálatára is, amelynek esetében az ÁAK Zrt. akkor is fenntartotta a pótdíj befizetésének kötelezettségét, amikor az autós igazolni tudta, hogy nem az ő járműve van a kamera felvételén. 

Az ombudsman szerint ezek az esetek is alátámasztják, mennyire fontos a jogorvoslat szabályozása, illetve annak rögzítése, hogy az előterjesztett panaszoknak halasztó hatályuk legyen a fizetési kötelezettség megállapításakor - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.