Rövidesen kezdődhet a munka

Korszerű vasúti és közúti hálózat épül Békéscsabán

Korszerű vasúti és közlekedési hálózat építése kezdődhet el rövidesen Békéscsabán, miután a kormány jóváhagyta a Gyoma-Békéscsaba nemzetközi vasúti vonalszakasz újabb fejlesztési üteméről szóló pályázat támogatási szerződésének megkötését. Békéscsaba önkormányzata a kormánydöntésről csütörtökön kapott hivatalos értesítést.

2012.11.08 18:15MTI

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elmondta: a Gyoma-Békéscsaba közötti 32 kilométeres vasúti pályaszakasz korszerűsítési munkálatai elkezdődtek, a most jóváhagyott III/1.-es ütemről szóló projekt keretében korszerű, elektronikus biztosító berendezések épülnek ki a 32 kilométeres vasúti szakaszon, és átépül a békéscsabai vasútállomás is. A fejlesztés eredményeként a fővágányokon óránként 160 kilométer sebességgel haladhatnak át a vonatok, megújul az állomás teljes vágányhálózata, új peronok és parkolók épülnek, megszépül az állomás műemléki épülete. 

A projekt teljes költsége 48 milliárd forint, az EU támogatás száz százalékos. A polgármester megjegyezte: hasonló léptékű városi közlekedésfejlesztést Békéscsaba önerőből évtizedek alatt tudott volna megvalósítani. A projekt egyik legfontosabb elemének nevezte Vantara Gyula a Jamina városrészt a belvárossal összekötő közlekedési híd négysávúra bővítését, ezzel gyorsabban juthatnak az itt élő emberek a város intézményeihez, a munkahelyekhez és üzletekhez. 

Hozzátette: a komplex közlekedési program részeként a város több pontján különböző szinteken korszerű és biztonságos közúti csatlakozások épülnek kerékpárutakkal, gyalogos átkelőkkel. Így több vasúti átjáró megszűnik, átjárhatóbb lesz a város. Vantara Gyula a beruházási program közvetett gazdaságélénkítő hatásáról kiemelte: várhatóan felértékelődik Békéscsaba a befektetők számára, hiszen a vasútfejlesztéssel új logisztikai pont lesz a páneurópai négyes számú vasúti közlekedési folyosó mentén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.