Elváltak

A Michelin kiszállt a Hankook abroncsgyártóból

A szintén abroncsgyártó Michelin megvált teljes, a Hankook koreai vállalatban tartott 9,98 százalékos részesedésétől - közölte a francia társaság szerdán.

2011.11.09 12:13MTI

A 623 milliárd won (126 milliárd forint) értékű ügylet során 15,2 millió részvénytől vált meg a francia vállalat a piaci árnál 12 százalékkal alacsonyabb árfolyamon. November 4-én a Hankook papírjai történelmi csúcsra szöktek.

A két vállalat 2003-ban kötött partneri szerződést, amelynek nyomán a Michelin előbb 6,24 százalékos, majd 9,98 százalékos részesedést szerzett a dél-koreai társaságban. Utóbbi legnagyobb részvényese az alapító Cso Jang-raj, aki a társaság 15,99 százaléka felett rendelkezik.

"Nem volt hatékony az együttműködés. Nem az értékesítési csatornák szintjén dolgoztak együtt, így az ügylet nem befolyásolja jelentősen a Hankook működését" - értékelt Lí Sazng-jun, az NH Investment & Securities elemzője.

A Michelin közleményében arról tájékoztatott, hogy az értékesítés bevételeit a fejlődő piaci stratégiájának felgyorsítására fordítja.

A Hankook részvényárfolyama 8,36 százalékos mínuszban, 42.750 wonon zárt szerdán a szöuli parketten.

A Hankooknak Dunaújváros mellett, Rácalmáson van az egyik legmodernebb termelőegysége.

A dél-koreai vállalat júliusi közlése szerint a magyarországi gumiabroncsgyártó gyár építésére eddig 550 millió eurót ruházott be. Az üzem első üteme 2007-ben valósult meg, s ezév júniusában második ütemként, 56 ezer négyzetméterrel bővítették. A kapacitásnövelő beruházás eredményeként 1.900-ra bővült a foglalkoztatott létszáma, s naponta 30 ezer gumiabroncs készül az üzemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.