Mit tartsunk szem előtt?

Az ősz veszélyei az utakon

Az ősz beköszöntével, mikor még élnek bennünk a hátra hagyott nyár élményei és a nyári szabadságérzetünk, nem vesszük figyelembe, hogy ősszel megváltoznak az időjárási-, látási- és útviszonyok.

2011.10.18 22:12ma.hu

Az autósok az őszi hónapokban egyre gyakrabban találkoznak megváltozott közlekedési feltételekkel, amelyek az évszakra jellemző időjárási viszonyokkal nehezítik a közlekedést, mint például a reggeli órákban a ködös útszakaszok. A járművezetők nagy része ezeket az útszakaszokat nem elég körültekintően és nem a megfelelő sebesség megválasztásával közelítik meg - ezt követően pedig pánikszerűen fékeznek, meglepve ezzel a mögöttük közlekedőt, akit ilyenkor sok esetben vészfékezésre kényszerítenek. Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetők, ha a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton a gépjárművezetője csökkenti a sebességet és az ütközések elkerülése érdekében nagyobb követési távolságot tart, hiszen ilyenkor igen gyakoriak az utoléréses balesetek - tájékoztatta a ma.hu-t Kelemen Éva, a Hajdú-Bihar megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője.

Megváltozott viszonyok

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok, melynek egyik természetes velejárója az út -, látási - és időjárási viszonyok fokozatos, vagy ugrásszerű változása. Erre sajnos a járművezetők többsége nem kellően készül fel. A különböző fronthatások, a rosszul megválasztott ruházat, a gépkocsi szellőző-fűtő berendezésének helytelen üzemeltetése fáradtságot, bágyadtságot okozhat, mely a reakcióidő megnövekedésével jár együtt.

A legtöbb problémát a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Az eső, a betakarítások miatt az úttestre kerülő sárfelhordás fokozottan körültekintő és előrelátó vezetési stílust, a kormány és a pedálok lágyabb kezelését igényelné, melyet sokszor nem vesznek figyelembe, a sebességet nem az út - és látási viszonyoknak megfelelően választják meg.

A járművek műszaki állapota is több esetben kifogásolható, mely ebben az időszakban jelentős baleseti veszélyforrást jelenthet. A gumiabroncsok kopott futófelülete növeli az ún. „vízen futás” jelenségének létrejöttét, a kopott ablaktörlő gumik és rosszul beállított fényszórók a látást, míg az üzemképtelen fényjelző berendezések a láthatóságot csökkentik.

Nem csak a hótól csúszhat az út

A betakarítás kezdetével együtt az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk. A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem takarítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelent. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után is az utakon, emiatt az arra közlekedő gépjárművek vezetői már csak későn észlelhetik őket. A betakarított terményeket szállító járművek vezetői gyakran nem megfelelően rögzítik rakományukat, így azok az úttestre hullva, szóródva tovább fokozzák a csúszásveszélyt. A fentiek miatt célszerű, ha olyan útszakaszokon, melyek közelében feltehetően betakarítási munkák folynak, lassabban, körültekintőbben veszünk részt a közlekedésben.

Biciklisek és gyerekek

A kerékpárosok ellenőrizzék járművük előírásszerű felszereltségét, hiszen este egyre hamarabb sötétedik, illetve egyre később kel fel a nap. Az első – és hátsó lámpák, a hátul piros színű, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az előírásoknak megfelelően felszerelt küllőprizmák mind a láthatóságukat segítik elő, fokozzák biztonságukat.

A gyalogosoknak célszerű világosabb öltözetet viselni, valamint még fokozottabban körülnézni az úttestre való lelépés előtt, hiszen az esőtől, reggeli harmattól csúszóssá váló úton a járművezetők fékútja is jelentősen megnövekedhet.

A gyermekek, különösen az iskolák közelében vannak nagyobb veszélynek kitéve. A tanítás befejeztével a nap során felgyülemlett energiát, feszültséget úgy vezetik le, hogy az iskolából kilépve sokszor a legalapvetőbb szabályokról is megfeledkeznek. A rendőrség szeptember hónapban „Az iskola rendőre” program feladattervében meghatározottak szerint fokozott ellenőrzést tartott a nevelési - oktatási intézmények környékén, mely a korábbi évekhez hasonlóan most is nagyon népszerű. Azonban visszaáll a régi rend, a reggeli illetve délutáni időszakokban megszűnik a folyamatos rendőri jelenlét, melynek jelentős visszatartó hatása van. Éppen ezért célszerű, ha fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel haladunk az iskolák környékén, különösen olyan helyen, ahol a közelben tömegközlekedési eszköz megállóhelye található.

A gyalogos mindig rohan

A gépjárművezetőknek vigyázni kell az úttest mellett várakozó és a gyalogjárdán áthaladó gyalogosokra egyaránt, akik részére mindig biztosítani kell az elsőbbséget, melyet a KRESZ kiemelten megkövetel. Természetesen kiemelten vigyázni kell a figyelmetlenül úttestre lépő gyalogosokra is. A KRESZ-ben leírtak betartandók, miszerint a gyalogosoknak, ha van, a járdán kell közlekedniük, lakott területen kívül pedig az úttest szélén a menetirány szerinti baloldalon. Lakott területen kívül közlekedő gyalogosoknak és kerékpárosoknak nem csak éjszaka, hanem a korlátozott látási viszonyok között is viselniük kell fényvisszaverő mellényt.

Az esős, szeles időjárási körülmények között a gyalogosok és a kerékpárosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben mielőbb célhoz szeretnének érni, ezért a balesetek elkerülése érdekében a gépjárművezetőkben javasolja a rendőrség, hogy csökkentsék haladási sebességüket.

Az alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb őszi időszakban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.