Skodák, Daciák és Zsigulik Prága mellett

Megnyílt a kommunizmus autóinak múzeuma

Harminc autót, köztük a jelenlegi cseh államfő, Vacláv Klaus egykori Skoda 120L típusú gépkocsiját is kiállították azon a csehországi tárlaton, amely a kommunizmus korszakának jelentős személyautóit vonultatja fel.

2011.08.22 17:51MTI

A Prága közelében lévő Kozovazy településen található barokk udvarházában megrendezett bemutatón a Skoda, a Dacia és a Zsiguli (Lada) márkák dominálnák, de természetesen helyet kaptak a kelet-német gyártmányú Trabantok és Wartburgok is. A múzeum látogatói olyan gépkocsikkal is találkozhatnak, amelyek nemrégiben még a cseh utakat járták.
   
"Az emberek elhozzák a gyerekeiket, unokáikat és mesélnek nekik arról, milyen érzés volt egy Zsiguli, vagy éppen egy Skoda büszke tulajdonosának lenni" - fogalmazott Jiri Hladik, a bemutató társszervezője.
   
A kiállítás részét képező autók 1965 és 1988 között készültek és a bemutatóra Ladislav Hruby gyűjtőtől kölcsönözte őket a múzeum. A szervezők azt ígérik, hogy a tárlatot újabb autócsodákkal bővítik.
   
A legérdekesebb darab minden kétséget kizáróan az a most 70 éves, sárga színű, 120L típusú Skoda személygépkocsi, amely 1989-ben Vacláv Klaus tulajdonában volt. Akkoron Klaus a kommunizmus utáni Csehszlovákia első pénzügyminisztere volt, az autón a miniszter aláírása is megtalálható.
   
A szervezők tervei között szerepel egy járműkölcsönző indítása is, valamint néhány arra alkalmas gépkocsival tesztvezetéseket is szeretnének rendezni. Jövőre bővíteni tervezik a tárlat anyagát, amely angol veterán Jaguárokkal és Lotusokkal egészül majd ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.