Mélységes válság

Videó! Szellemvárossá vált a T-modell által felvirágoztatott ipari központ

Noha az Egyesült Államok autógyártóit szorult helyzetükben rengeteg pénzzel segítették ki, és mostanra már profitot is termelnek, ez nem hozott megváltást az autógyártás fellegvárának, Detroit lakóinak számára.

2011.08.22 11:45Konrád - ma.hu

Az elmúlt tíz évben mintegy negyed millióan költöztek el Detroitból, ami mostanra igazi szellemvárossá vált. A munkanélküliség aránya 50%-os, és a harmadik legerőszakosabb város címével is "büszkélkedhet". Hivatalos források szerint az egykori motor-városban ma több ember él mélyszegénységben, mint ahány autó járja az utcákat. És a lakosság gyakorlatilag a roncsokból él.

Bár hajdan büszkén hirdette Amerika innovációs és gyártási hatalmát, Michigan állam legnagyobb városában 60 000 üresen álló épület és 35 000 magára hagyott otthon található egykori középosztályának üres héjaként, és ebben a szinte poszt-apokaliptikus környezetben új iparággá vált a guberálás. A kongó épületeket a város lakossága belezi ki, összegyűjtve a rezet és az acélcsöveket, amiket kevés pénzért el tudnak adni.

A várostól 8 kilométerre található Downriver Scrap Iron & Metal Co az egyik átvevőhely ahol a kimentett fémhulladékot zöldhasúra cserélhetik az emberek. A cég tulajdonosa Albert Wojtala szerint minden nap új arcokat látni. “Abból a kevés pénzből, amit kapnak, próbálnak meg túlélni, kifizetni a számlákat. De egyszerűen nem megy, pokoli a helyzet.” De az önmagát kifosztó város látványa még pokolibb vízió. Műemlék épületeket szednek darabokra a megélhetés reményében.

A guberálók mellett egyre több dolgozó, ám a megélhetéshez nem eleget kereső ember is áruba bocsátja értékeit. A fent említett fémátvevő egyik dolgozója elmondta: “Egy öltönyös nyakkendős fickó egy Lexusban jelent meg és egy réz lámpát akart eladni. Nem tűnt újrahasznosítós típusnak. Egyszerűen nincs elég pénze”.

2009-ben, amikor 50 milliárd dollárral segítették ki a General Motorst és a Chryslert, az elnök megígérte az autóipar fővárosának jobb dolga lesz. Barack Obama 2010 novemberében arról beszélt, hogy az autógyártók az elmúlt tíz év legerősebb időszakát élik a foglalkoztatottság terén. “Mióta a GM és a Chrysler megmenekült a csődtől, az iparág több mint 75 000 új munkahelyet teremtett. Hat év óta először a Ford, a GM és a Chrysler nyereségesen működnek” - mondta.

A GM immár a sorozatban hatodik negyedévet is nyereséggel zárta, a Chrysler bevétele pedig 30%-kal nőtt az előző évhez képest, ami közel 14 milliárd dollárt jelent.

A kritikusok szerint, bár a vállalatok sikeresek, a munkahelyek nem az ígért formában alakultak meg. Noha a gyárakat kisegítették, az embereken nem segít senki. A munkát kiszervezik, a város lakói nem látnak semmit a fellendülésből. A város ahol Henry Ford és Galamb József a híres T-modellel új fejezetet nyitott az autógyártásban és később Amerika egyik legnagyobb ipari központja lett, mára jobban hasonlít egy szomorú jövőben játszódó mozi hátteréhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.