A Tisza bal partján

Átadták a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszt

Az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés csaknem 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

2015.02.25 15:24MTI
MTI/Rosta Tibor

Átadták a Szeged belterületét is védő felújított árvízvédelmi szakaszt szerdán. A rekonstrukciós munkálatok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósultak meg - mondta el az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) vezetője.

Kozák Péter kifejtette: az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés csaknem 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

A projekt 85 százalékos uniós támogatásból és 15 százalékos nemzeti társfinanszírozással valósult meg. Fő célja, az érintett térség árvízi biztonságának növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged egyes bel- és külterületi részei, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül, a román határig.

MTI/Rosta Tibor

Másfél kilométeres szakaszon megújult az újszegedi parapetfal, 15 kilométer hosszon megemelték és stabilizálták a töltés koronaszintjét. Ahol nem volt megfelelő a töltés állékonysága, ott úgynevezett leterhelő paplannal javítottak rajta. A projekt tartalmazta hét gátőrház és a Maros bal parti hullámtéri véderdő megújítását mintegy 8 kilométer hosszban, valamint öt vízrajzi megfigyelőállomás és a hozzá kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is.

A kivitelezés 2013. október 18-án kezdődött és idén január 18-án fejeződött be.

A beruházást átvevő Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott az eseményen azt mondta: "a szegediek, a Szeged környékén élők tudják mit jelent egy árvízzel fenyegető időszak, mit jelent az, amikor a vízszint a személyi és vagyoni biztonságukat veszélyezteti", vagyis mindenképpen egy életminőség-javító beruházást adtak át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.