Árvíz

Másodfok felett tetőzhet a Lajta, harmadfok közelében a Rába

A Marcal jobb parti mellékvízfolyásai tovább apadnak, s a Torna patakon és a Marcal teljes szakaszán is lassú áradás figyelhető meg.

2014.09.14 12:53MTI

A másodfokú készültség szintje felett tetőzhet Mosonmagyaróvárnál a Lajta, a Rába Ragyogónál a harmadfok elrendelésének értéke közelébe áradhat, a Dunán továbbra sem várható olyan ár, amely készültségi szintet érne el - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap.

Az, hogy mekkora lesz a Rába legmagasabb vízállása, várhatóan a folyó hétfő reggelre várt körmendi tetőzése után mondható meg a szakemberek szerint, akik azzal számolnak, hogy a Vas és Győr-Moson-Sopron határán fekvő Ragyogó alatti Vágnál, de tovább, Árpásnál is elérheti a Rába szintje a másodfokú készültség alsó határértékét. Győrnél azonban nem számítanak arra, hogy a víz eléri a rakpart szintjét.

A közlés szerint a Lajtán hétfő éjjelre, kedd reggelre várják a tetőzést, a másodfokú készültség elrendelésének szintje közelébe.

A Marcal jobbparti mellékvízfolyásai tovább apadnak, s a Torna patakon és a Marcal teljes szakaszán is lassú áradás figyelhető meg: a folyó szintje - a Rába visszaduzzasztó hatása miatt - Gyirmótnál elérheti a másodfokú készültség határát.

Jelezték: Sopronnál az újabb eső hatására lassult az Ikva apadása, a Cuhai-Bakony-ér Bakonybánknál szombat éjjel óta mintegy 40 centimétert áradt, Bőnynél a vízállás tetőzésközeli állapotot mutat.

A tájékoztatás szerint vasárnap reggel nyolc órától a Rábca-menti, a Kapuvár-Hanság és a Fertő menti szakaszokon elsőről másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget. Az ár elleni védekezésben 127-en vesznek részt az Észak-Dunántúlon, öt ember pedig a Zala megyében védekező önkormányzatoknak nyújt segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.