Árvíz

Előkészítő ülésre ült össze az Országos Műszaki Irányító Törzs

Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, de a felkészülés természetesen szerdán megkezdődik.

2014.09.10 12:36MTI
freedigitalphotos.net/Maggie Smith

Az esős időjárás miatt előkészítő ülésre ült össze az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel.

Mint kifejtették: több meteorológiai modell is megerősíti egy ciklon kialakulását, amely nyomán a következő napokban gyakori, összességében jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

A csapadékösszegek napi bontásban egyes helyeken területi átlagban megközelíthetik a 40 millimétert, de lokálisan ennél több csapadék is hullhat. Az elmúlt napok meteorológiai előrejelzései alapján leginkább a nagyobb vízgyűjtők érintettek: a Rába, a Mura, a Dráva, a Duna és Észak-Magyarország vízgyűjtői.

Ha a meteorológiai és hidrológiai helyzet úgy alakul, akkor az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtökön megkezdheti működését és a védekezés munkálatainak előkészítését az állami védvonalakon, de a felkészülés természetesen szerdán megkezdődik.

Az említett területeken és folyók vízgyűjtőjén szinte mindenhol erősen átázott a talaj, amely nem képes több nedvességet befogadni és mindenhol közepes vagy magas a mederteltség.

A bizonytalan meteorológiai helyzet következtében az említett folyók bármelyikén kialakulhat olyan helyzet, hogy a vízügyi szakembereknek az állami védvonalakon megerősített létszámban kell védekezniük, ezért lehetséges, hogy a vízügyi igazgatóságok között szakembereket - műszaki irányítókat, vízhozam-mérőket, őrszolgálatot ellátó vízügyeseket és geodéziai mérőcsoportot - kell majd átcsoportosítani.

A Principális-csatornán is újabb vízszintemelkedés várható. Itt önkormányzati védekezés folyik, a vízügyi szakemberek azonban itt is műszaki segítséget nyújtanak, és ha szükséges az OMIT homokzsákokat, szivattyúkat csoportosít át - olvasható az OVF közleményében.

A vízügyi honlap szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint 88 kilométeren van érvényben első-, vagy másodfokú árvízvédelmi készültség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint két északkeleti megye - Győr-Moson-Sopron és Vas megye - kivételével az egész országban figyelmeztetések vannak érvényben a várható sok eső, illetve felhőszakadás miatt.

Baranya és Somogy megyében másodfokúra emelték a sok eső veszélye miatt kiadott figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint csütörtökre még több megyére és Budapestre is másodfokú figyelmeztetést jeleznek előre a várható jelentős mennyiségű eső miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.