Árvíz

Rekordot meghaladó vízállás várható a Principális-csatornán

Az eddigi legmagasabb vízszintet meghaladó tetőzés várható a hét végén a Principális-csatornán, Nagykanizsánál; a Murán továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

2014.09.04 12:42MTI

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Nyuduvizig) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Principális vízgyűjtőjére szerda este hullott újabb 15-20 milliméter eső miatt tovább emelkedett a csatorna már addig is magas vízállása. Csütörtök délelőtt Nagykanizsán 242 centiméteres vízállást regisztráltak.

A következő napokban még további, lassú vízszintemelkedésre lehet számítani, a hét végére valószínűsíthető, hogy a vízfolyás elérheti a 260 centiméter körüli vízszintet a nagykanizsai vízmércénél.

A vízügyi honlap adatai szerint a Principálison 1993. december 25-én mérték az eddigi legmagasabb vízállást, 248 centimétert. A csatornánál másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Nyuduvizig tájékoztatása szerint a Murán továbbra is szintén másodfokú árvízvédelmi készültség érvényes. Letenyénél lassan árad a folyó, szerda éjféltől stagnál a vízszint, amely csütörtök reggel 418 centiméteren állt.

A hidrológus szakemberek számításai szerint a délutáni órákban lassú, elhúzódó apadás valószínű. A folyó Murakeresztúron lassan, egyenletesen árad, a tetőzést csütörtökön a késő esti, éjszakai órákra várják. A zsilipek zárva vannak, a levonuló árvíz lakott területeket nem veszélyeztet.

A Kebele-patak 60 hektáros árvízvédelmi tározójában az elmúlt három napban 1,2 millió köbméter víz gyűlt össze. Várhatóan péntektől a Kebele-patakon is újból apadásra lehet számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.