Árvíz

Homokzsákokkal védekeznek a Principális-csatorna áradása miatt

Két vonalon homokzsákokkal védekeznek Nagykanizsán a Principális-csatorna áradása miatt, a kiskanizsai városrészben mintegy száz háztartást védenek.

2014.09.04 12:37MTI
Fotó: Wikipédia

Tóth Ferenc, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi főfelügyelője a csatorna hídjánál tartott sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napok csapadékos időjárása a nyugat-dunántúli folyókon több helyen is okozott áradást, de ezek első és másodfokú készültség mellett, különösebb védekezés nélkül levonulnak.

Gondot egyedül a Principális-csatornán levonuló árhullám okoz, ami miatt a kiskanizsai városrészben homokzsákokkal védik az ingatlanokat. A katasztrófavédelem irányítása mellett, a nagykanizsai önkormányzat, a járási hivatal helyi védelmi bizottsága, illetve önkéntesek és közmunkások bevonásával a napokban 300 méter hosszan építettek ki nyúlgátat a csatorna partján, ahol már kerteket öntött el a víz.

Eddig háromezer homokzsákot használtak fel, a visszafolyást megakadályozva eltömítettek egy csapadékvíz-elvezető árkot, amiből a vizet szivattyúkkal emelik át a Principálisba.

Tóth Ferenc hozzátette: mintegy száz család házát kell megvédeni, ennek érdekében csütörtökön egy újabb védelmi vonalat kezdtek építeni háromezer homokzsákból.

Ezekkel már a telkeken álló melléképületeket és a lakóingatlanokat is meg tudják védeni. Mintegy 50 ember dolgozik a gátak magasításán, megvan minden szükséges gépi és kézi erő - jelezte a polgári védelem vezetője.

Az MTI kérdésére, hogy mikor és mekkora vízállással várható a korábbi rekordot is meghaladó tetőzés, Tóth Ferenc elmondta: 24 órán belül 260 centiméter körüli vízállással számolnak.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a tavaly tavasszal is elöntéseket okozó áradás után a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közfoglalkoztatottakkal megkezdte a meder tisztítását. Idén már kétszer kaszáltak, a harmadikat egyelőre az újból emelkedő vízállás hiúsította meg.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban mintegy 200 milliméternyi csapadék hullott a térségben, ami a Principálison kívül a Murán is áradást okozott.

A tavaly tavaszi áradás óta a vízügyi igazgatóság elkészítette a Principális kotrási tervét, eszerint 8,6 kilométer hosszan mintegy 130 millió forintos költséget igény a medertisztítás - jelezte a kormánymegbízott.

Kérdésre válaszolva azt is hozzátette: a vízügy az ősszel megnyíló európai uniós forrásokból kívánja megpályázni a munkálatokhoz szükséges összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.