Újabb árhullám

Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van a Rábán

Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek a Rába körmendi szakaszán, noha a folyó vízszintje kedden éjfélkor 355 centiméteres vízállásnál tetőzött és ezen a szakaszon már lassan apad, a folyó felső szakaszán a szinte folyamatos esőzések hatására egy újabb árhullám alakult ki.

2014.09.03 12:42MTI
freedigitalphotos.net/Maggie Smith

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője elmondta: a folyó szentgotthárdi szakaszán a vízszint 30 centimétert emelkedett, a Pinkán és a Strém patakon is vízszintemelkedés következett be, ezért húzódott el a körmendi szakaszon a tetőzés, amit a szakemberek eredetileg kedden a délutáni, koraesti órákra vártak.

A védelemvezető közlése szerint ezért az első fokú árvízvédelmi fokozatot egyelőre fenntartják, a vízügyi szakemberek folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látnak el a gátakon.

Hozzáfűzte: Körmend alatt völgyi elöntésekre kell felkészülni, a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő utat pedig a vízátfolyások miatt éjszaka már le is zárták.

A hidrológus szakemberek szerint a következő órákban a Rába körmendi szakaszán csak lassú apadásra lehet számítani, a folyón éppen ezért továbbra sem javasolják vízitúrázást.

A folyó sárvári szakaszán - a domborzati viszonyok miatt - fokozat alatti vízállással fog levonulni, a tetőzést ezen a szakaszon csütörtök délelőttre várják.

A közlemény szerint az esőzések hatására a Mura folyón, a Kerka patakon és a és a Principális csatornán is újabb vízszintemelkedés következett be, a Rédics-Zalaszombatfa közötti összekötő úton vízátfolyások vannak, ezért ott a közútkezelő sebességkorlátozó táblákat helyezett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.