Vasárnapi koncert

Örömzenével tölti meg a 100 Tagú Cigányzenekar a Zeneakadémiát

A sikerdarabok mellett izgalmas meglepetéseket is ígérnek olyan vendégfellépők társaságában, mint a Sabbathsong Klezmer Band, valamint Lendvay József és Roby Lakatos hegedűművészek.

2014.09.04 05:30MTI
Forrás: Wikipedia

Beke Farkas Nándor, a márciusban hungarikumként elismert zenekar elnök-menedzsere a koncertet beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: felemelő és megragadó a hungarikum cím, de egyben felelősség is. "Olyan védjegy, amelyre nagyon vigyázni kell. Hamisítani nem lehet, nem is tudnánk" - fogalmazott.

Suki András koncertmester a vasárnapi koncertről elmondta, hogy a klasszikusok - Strauss, Bizet, Berlioz, Liszt, Monti - mellett meglepetésekkel is készülnek. Hozzátette: a Zeneakadémia különleges, megtisztelő helyszín számukra, ezért a szokásosnál is többet próbáltak.

Masa Tamás, a 16 éve alakult Sabbathsong Klezmer Band vezetője nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. Mint mondta, tíz zenésszel és a klezmer jellegzetes hangszereivel érkeznek a koncertre, amellyel a holokauszt 70. évfordulójára is emlékeznek.

Beke Farkas Nándor a 100 Tagú Cigányzenekarról szólva kiemelte: egyedülálló együttesről van szó, melyben három generáció játszik együtt, és a hagyományok nagyon erős gyökerűek.

Az 1985-ben alakult 100 Tagú Cigányzenekar kezdetben 138, ma 140 taggal járja a világ koncerttermeit, repertoárjukon a komolyzene - Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Strauss - mellett hagyományos magyar cigányzene is szerepel. A zenekar jövő tavasszal nagyszabású jubileumi koncertre készül.

A vasárnapi, zeneakadémiai hangverseny az öt év alatti gyerekek számára ingyenes, a koncert fővédnöke Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.