Árvíz

Még mindig több ezer ember van fedél nélkül Bosznia-Hercegovinában

Az utóbbi 120 év legsúlyosabb áradásának tartott árvíz több mint egymillió embert, valamint az ország területének egynegyedét érintette.

2014.06.04 17:26MTI

Húszezer ember még mindig nem térhetett vissza otthonába a Bosznia-Hercegovinát sújtó esőzések és árvizek után - jelentette ki Zlatko Lagumdzija, a nyugat-balkáni ország külügyminisztere szerdán Szarajevóban.

Az egykori Jugoszlávia országait lefedő e-novine.com című hírportál beszámolója szerint a politikus azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az árvízkárok helyreállításához szükséges adományozói konferenciáról tárgyalt a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő diplomatákkal.

Az adatokat ismertetve elmondta, hogy az utóbbi 120 év legsúlyosabb áradásának tartott árvíz több mint egymillió embert, valamint az ország területének egynegyedét érintette. Kifejtette: 78 településen hatalmas károk keletkeztek és 50 ezer embert kellett kitelepíteni, illetve kimenteni a víz fogságából.

A károk rendbehozatala hosszú folyamat lesz - mondta, hozzátéve, hogy a kárfelmérést követő első hat hónapban elsősorban a kórházak, iskolák, és a mintegy 100 ezer teljesen vagy részben megrongálódott lakóház felújítása lesz az állam feladata.

Ezenkívül eltakarítják a hulladékot, hogy megelőzzék a fertőzések terjedését. A következő lépés az utak, a hidak és a vízvezeték helyreállítása, a mezőgazdaság megújítása, illetve a kis- és középvállalkozások segítése lesz.

A kárfelmérést a boszniai intézmények munkatársai mellett az Egyesült Nemzetek Szervezetének, a Világbanknak és az Európai Bizottságnak a szakértői végzik.

Lagumdzija arról is tájékoztatott, hogy június 18-ig várhatóan elkészül a közvetlen és a közvetett károk értékének, valamint a gazdasági veszteségek nagyságának felmérése, ami az adományozói konferencia egyik alapja lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.