Kárbecslés

Simor András Boszniában tárgyal az árvízkárok enyhítéséről

Az EBRD tavaly 1,2 milliárd euró finanszírozást nyújtott 80 fejlesztési programra a Balkán nyugati térségének.

2014.05.30 03:36MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Supertrooper

Bosznia-Hercegovinában tárgyal Simor András, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikáért felelős alelnöke a rendkívüli árvízkárok enyhítésének lehetőségeiről - közölte csütörtökön Londonban a bank. Az EBRD csütörtök este előzetes kárbecsléseket is közzétett, amelyek szerint a balkáni térségben pusztító áradás 3 milliárd eurót meghaladó károkat okozhatott, és emiatt valószínűleg lefelé kell módosítani a régió gazdaságaira adott növekedési előrejelzéseket.

A bank bejelentése szerint a pénzintézet fokozza az árvíz sújtotta balkáni térségek támogatását, és elsősorban a megrongálódott közúti és vasúthálózat, valamint a vízellátó infrastruktúra, az árvíz miatt károsodott erőművek és energiaelosztó hálózatok helyrehozatalában vesz részt. Az EBRD hosszabb távon együttműködésre törekszik a helyi hatóságokkal az árvízvédelmi rendszerek javításában, és segít az ilyen széles körű pusztítás kockázatának csökkentésében.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, akit tavaly neveztek ki az EBRD alelnökévé, csütörtökön kezdődött látogatása előtt regionális katasztrófának nevezte a természeti csapást, és kijelentette, hogy az EBRD készen áll az árvíz sújtotta országok megsegítésére. A bank tájékoztatása szerint Simor András Szarajevóban a boszniai kormány tagjaitól és a jegybank elnökétől kér tájékoztatást az áradás okozta károk mértékéről és az esetleges hosszú távú gazdasági következményekről.

Az EBRD tavaly 1,2 milliárd euró finanszírozást nyújtott 80 fejlesztési programra a Balkán nyugati térségének. Az EBRD által csütörtök este külön közzétett, hangsúlyozottan "nagyon hozzávetőleges" és előzetes becslések szerint az árvízkatasztrófa Szerbiában 1,2-2 milliárd euró, Bosznia-Hercegovinában 1,3 milliárd euró körüli kárt okozhatott. A közép- és kelet-európai, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet kiemelte, hogy az agrárszektor a szerb hazai össztermék (GDP) 10 százalékát, Bosznia-Hercegovina éves GDP-értékének 6 százalékát adja, és mindkét ország mezőgazdasága különösen súlyosan megszenvedte az áradást. Az elöntött térségekben a művelhető földterület nagy részét kár érte, és a két országban csak ez több százmillió euró veszteséget okozhatott.

Emellett az áramtermelésben és a bányászatban is súlyos fennakadások keletkeztek, különösen Szerbiában, ahol az állami tulajdonú EPS energiaipari cég által elszenvedett árvízkárok felszámolása valószínűleg rendkívüli költségekkel jár majd - áll az EBRD csütörtök esti elemzésében. A bank hangsúlyozza, hogy a legnagyobb szerb bányaipari komplexum, a Kolubara víz alatt van. Az EBRD elemzése kiemeli, hogy azok a hőerőművek, amelyeket a Kolubara lát el szénnel, Szerbia energiaigényének több mint felét biztosítják.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Bosznia árvíz sújtotta térségeit az 1990-es évek háborúiból visszamaradt, az áradás által esetleg kimosott aknák is veszélyeztetik, emellett járványkockázat is fenyeget. Az EBRD szerint az áradásoknak komoly makrogazdasági hatásuk is lehet Szerbiában és Boszniában egyaránt, és ezért jelentős esélye van annak, hogy a két ország gazdasági növekedésére szóló EBRD-előrejelzéseket lefelé kell módosítani. A bank a működési területére két hete kiadott legutóbbi átfogó helyzetelemzésében Boszniának 1,8 százalékos, Szerbiának 1,0 százalékos GDP-növekedést jósolt 2014 egészére.

Szerbia esetében ráadásul már a jelenlegi 1,0 százalékos növekedési prognózis is rontott becslés, az EBRD ugyanis előző, januári térségi jelentésében még 1,3 százalékos idei szerb GDP-bővüléssel számolt. A negatív korrekciót a bank azzal indokolta, hogy Szerbiát szoros kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fűzik Oroszországhoz, az orosz gazdaság viszont várhatóan komolyan megszenvedi az ukrajnai válság következményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.