Szita Károly

Kaposváron nem lesz többé árvíz

Miután 2005-ben több mint 100 millió forint kárt okozott a Kapos folyó áradása, az önkormányzat úgy döntött, hogy szükség van egy vésztározóra és a meder belterületi rendezésére.

2014.02.14 12:51MTI
Forrás: MTI

Többé nem kell árvíztől tartani Kaposváron, ötezer ember élete válik biztonságossá a Kapos mederrendezésével és a vésztározó megépülésével - hangsúlyozta a somogyi megyeszékhely polgármestere pénteki, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Szita Károly felidézte, hogy miután 2005-ben több mint 100 millió forint kárt okozott a Kapos folyó áradása, az önkormányzat úgy döntött, hogy szükség van egy vésztározóra és a meder belterületi rendezésére.

Pecze János, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese közölte, hogy az Európai Unió 100 százalékos támogatásával 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházással tavasszal elkészülnek.

A szakember ismertetése szerint a munkálatok jelenleg 70-80 százalékos készültségi szinten vannak. A víztározóval júniusra készülnek el, a folyómeder teljes, 18 kilométer hosszú belterületi szakaszának kotrásával, mélyítésével, a partfal megerősítésével, valamint az átereszek és gázlók építésével áprilisban végeznek.

A vésztározó egy megemelkedett vízszint esetén - szükség esetén már most is - visszatartja a vizet és kevesebbet enged a kikotort mederbe, amely a Kaposvár térségében az utóbbi néhány napban lehullott jelentős, mintegy 50 milliméter csapadékot láthatóan jól elvezetni - mondta az igazgatóhelyettes.

A polgármester a beruházást követő időszakról szólva közölte: mivel állami vízfolyásról van szó, s így a karbantartás a vízügyi hatóság feladata, ezért igazgatóság vállalta, hogy évente háromszori gépi kaszálást biztosít a Kapos partján, melynek legszebb szakaszain a tervek szerint a város 2015-ben sétányokat alakít ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.