Rekord vízszinteket mérnek

Súlyos árvízhelyzet Dél-Angliában

Súlyos árvízhelyzet alakult ki hétfőre Dél-Angliában, elsősorban a Temze folyó London feletti szakaszán, ahol rekord vízszinteket mérnek.

2014.02.10 15:00MTI
BBC

Az elmúlt hetek szinte folyamatos esőzései miatt immár kritikussá vált a helyzet a brit fővárostól közvetlenül nyugatra fekvő megyékben, mindenekelőtt Berkshire-ben, ahol számos település víz alá került.

A víz a London nyugati határában fekvő Windsor egyes részeit is elöntötte. A város a brit királyi család első számú rezidenciájaként szolgáló ősi kastélyáról világhírű. A brit Környezetvédelmi Ügynökség 14 helyszínre adott ki súlyos árvízveszélyre figyelmeztető riasztást, felszólítva a veszélyeztetett térségek lakosságát, hogy készüljenek fel az evakuálásra.

A Londontól nyugatra fekvő Temze-vidék Nagy-Britannia leggazdagabb térségei közé tartozik; az áradás az érintett településeken számos, egyenként több millió font értékű ingatlant öntött el.

A brit meteorológiai szolgálat már korábban bejelentette, hogy a hivatalos mérések több mint két évszázaddal ezelőtti kezdete óta a múlt hónap volt az eddigi legcsapadékosabb január Angliában.

Nagy-Britannia déli és délnyugati partjait a tél kezdete óta 29, özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el; ez azt jelenti, hogy a térségre hozzávetőleg két és fél naponta törnek rá esetenként súlyos károkat okozó atlanti viharok.

A múlt héten az Anglia délnyugati csücskében fekvő Cornwall és Devon megyékben okozott komoly pusztítást a tengerárral járó orkán, amely part menti utakat ás vasútvonalakat mosott el. Cornwall egyes települései azóta sem közelíthetők meg szárazföldi közlekedési eszközzel. Az időjárási katasztrófa most elérte a sokkal sűrűbben lakott Temze-völgyet is.

A kormány a hadsereg és a királyi haditengerészet több alakulatát kivezényelte a védekezési munkálatokra. A Temze-völgytől nyugatabbra is súlyos az árvízhelyzet. Hétfőn megfeszített erővel dolgoztak a szakszolgálatok az egyik legősibb angol város, a Somerset megyei Bridgwater megmentésén.

A 35 ezer lakosú, több mint ezer éves települést - amelynek mintegy harmada a tengerszint alatt fekszik - már körbezárta a víz. Mindeközben személyeskedésektől sem mentes, éles és nyilvános vita robbant ki a brit kormányon belül arról, hogy kit terhel a felelősség az árvízvédelem elhanyagolásáért.

Eric Pickles önkormányzati ügyekét felelős miniszter a BBC televízióban elnézést kért a lakosságtól, amiért a kormány hallgatott a Környezetvédelmi Ügynökség árvízvédelmi tanácsaira.

"Azt hittük, szakértőkkel van dolgunk" - fogalmazott a miniszter. Lord Chris Smith, a szintén kormányzati szervként működő Környezetvédelmi Ügynökség elnöke ugyanakkor hétfőn felháborodott nyilatkozatban utasította vissza Pickles szavait, mondván: az általa vezetett intézmény szakértői "százszor többet tudnak az árvízi kockázatkezelésről, mint amennyit bármelyik politikus valaha is tudni fog".

Lord Smith szerint a pénzügyminisztérium kiadáscsökkentési intézkedései miatt nem jutott pénz az elmúlt években azokra az árvízvédelmi munkálatokra, amelyek elmaradását a kormány most az ügynökségen kéri számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.