Árvízvédelem

Korszerűsítési munkálatok a Fehér-Körösön

Indulnak a Kisdelta árvízvédelmi szükségtározó korszerűsítési munkálatai a Fehér-Körös bal partján, Gyula város mellett.

2014.01.15 07:52MTI
Fotó: Wikipédia

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója szerint az építkezés közbeszerzési eljárása befejeződött, a vízügyi igazgatóság a nyertes kivitelezővel decemberben aláírta a szerződést a tározó építési munkálatairól.

Bak Sándor emlékeztetett: a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság a komplex árvízvédelmi projektre száz százalékos támogatási intenzitással 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) állami tulajdonú árvízfejlesztésekre elkülönített pályázati keretéből.

A projekt 2011. novemberben kezdődött, és 2015 májusára fejeződik be. Ennek keretében eszközöket szereznek be, környezeti kármentesítést hajtanak végre, és korszerűsítik a Kisdelta tározót. Mostanra befejeződött az árvízvédelmi előrejelző készülékek EDR (Egységes Digitális Rádiórendszer) és a munkagépek beszerzése, lőszermentesítették a területet, így elkezdődhet a tározó-felújítás kivitelezése.

Bak Sándor elmondta: a Kisdelta tározónál modern műtárgy beépítésével kiváltják a robbantásos nyitást, és korszerűsítik a vízvisszavezetést. Jelenleg a tározó vizét csatornarendszer vezeti vissza az apadó folyóba, és ez 30-40 napot vesz igénybe. Az új megnyitási rendszerrel néhány nap alatt leüríthető a tározó, így alkalmas lesz az egymást követő árvízhullámok biztonságos levezetésére.

A beruházás keretében megerősítik a tározó töltéseit, szilárd burkolatú utat építenek a műtárgyakhoz. A megnyitási helynél ultrahangos vízhozam mérőt helyeznek el, továbbá felújítják az üzemirányítási központot, az Itceéri gátőrházat.

A Kisdelta tározó területe 5,8 négyzetkilométer, 26 millió köbméter a térfogata. A tározótér sík, döntően szántóterületként hasznosítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.