Nem nyugszanak a Tisza és a Körösök

Karácsony óta 143 millióba került az árvízvédelem

Karácsony óta 143 millió forintba kerültek az ár- és belvíz elleni védekezési munkálatok - közölte a vízügyi szakállamtitkár sajtótájékoztatón hétfőn, Békésen.

2010.01.04 13:57MTI

Kóthay László elmondta: árvízi védekezésre január 3-ig 90 millió, míg a belvíz elleni munkálatokra 53 millió forintot fordítottak. Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 606, míg a belvízkár elhárításán 243 ember munkálkodott. A magyarországi folyók vízállásával kapcsolatban közölte, hogy a Tisza Záhonynál, másodfokú árvízvédelmi készültség mellett tetőzött, és a mai napon szintén eléri a legmagasabb vízállását a Kettős-Körös is. A Tisza középső szakaszán, szavai szerint "el fog laposodni az árhullám", így később Szegednél, még a készültségi szint eléréséhez szükséges magasságot sem fogja elérni.

A következő időszakban viszont komolyabban kell számolni a belvízzel. A víztükörrel elöntött területek nagysága ugyanis már meghaladja a 29 ezer hektárt, ám a talaj víztelítettsége miatt ez, a hóolvadással párhuzamosan tovább növekedhet. Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) vezetője arról számolt be, hogy az igazgatósághoz tartozó 340 kilométer hosszúságú fővédvonalból 126 kilométeren harmadfokú, 123 kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Hozzátette: a Fekete-Körös a határnál, vagyis Antnál tegnap 849 centiméteres vízállással, harmadfokú készültség mellett tetőzött, azóta hétfő reggel nyolc órára 821 centiméterre csökkent a vízszint magassága. Várhatóan ma, illetve az éjszakai órákban tetőzik a Fehér- és a Kettős-Körös is. Az előbbi folyón Gyulánál reggel, harmadfok mellett 660 centimétert mértek, és a folyó vízszintje a délutánra várt tetőzésig még maximum 20 centimétert fog emelkedni. Tetőzik az éjszaka folyamán a Kettős-Körös is Békésnél. A folyó legmagasabb vízállása várhatóan nem fogja meghaladni a 880 centimétert. Egyelőre első fokú a készültség a Berettyón, és a Sebes-Körös alsó szakaszán. Utóbbi folyó azonban a hétfői nap során eléri a másodfokú készültségi szintet. A mellékfolyóinak áradása miatt folyamatosan emelkedik a Hármas-Körös vízszintje is. Gyománál vasárnap este elérte az elsőfokú készültségi szintet, és azóta is óránként 4 centiméterrel növekszik a vízoszlop magassága.

A KÖRKÖVIZIG működési területén a tíz belvízvédelmi szakaszból hétben van érvényben belvízvédelmi készültség. Hat szakaszon másod-, míg egy területen elsőfokú készültség mellett védekeznek. Az igazgatóság immár 19 szivattyútelepet működtet, amelyek 3-án 2.5 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadókba. Az igazgató szerint a folyók tetőzése után megkezdődik az apadás a Körösökön, ám a belvízzel elöntött területek nagysága tovább emelkedhet a jelenlegi 15.420 hektárról, mert a földeket átlagosan tíz centiméteres hó borítja, és az előrejelzések alapján rövidesen megkezdődik az olvadás, sőt újabb csapadékra lehet számítani a térségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.