A víz az úr

Képekkel! Több mint ezer kilométeren van árvízi védekezés

Magyarország folyóin vasárnap több mint ezer kilométer hosszban volt árvízvédelmi készültség érvényben; a Tisza Tivadarnál tetőzött hajnalban, a folyó felső szakasza már apad, a Fehér-Körös intenzíven árad.

2010.01.03 17:25MTI

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapján (www.vizugy.hu) közölt összesítés szerint harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön 36 kilométeren és a Tarnán a meghibásodott zsilip miatt 13 kilométeren, másodfokú készültség a Túron, a Fehér-, a Kettős-Körösön összesen 158 kilométeren, és elsőfokú a készültség a Bodrogon, a Tiszán az országhatártól Tiszafüredig, a Lónyai-csatornán, a Krasznán, a Szamoson, a Berettyón és a Sebes-Körösön, összesen 830 kilométeren.

Az áradó Fehér-Körös Gyula határában, a Sarkadra vezető híd lábánál. (fotó: MTI)


A Tisza felső szakasza apad, Tivadarnál hajnalban tetőzött 504 centiméteren, alatta még árad. A Vásárosnamény és Tokaj közti szakaszon végig árad, itt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Vásárosnaménynál vasárnap 730 centiméteren várható a tetőzés, Dombrádnál január 3-4-én, 650 centiméteren. A Túr Garbolcnál szombat éjszaka tetőzött 440 centiméterrel, elkezdődött az apadás, de Sonkádnál még árad a folyó.

A Szamos romániai szakaszán Désnél szombat reggel, Csengernél vasárnap reggel tetőzött, Tunyogmatolcsnál még árad a folyó, itt várhatóan hétfőn tetőzik.

Egy vonat halad át a Fekete-Körösön átívelő vasúti híd közelében Szanazug és Ant (Románia) között. A folyó vízszintje itt 850 centiméter. (fotó: MTI)


A Kraszna Domahidánál reggel 549 centiméterrel tetőzött, elkezdődött a lassú apadás. A folyó hazai szakasza még árad, a folyó várhatóan vasárnap tetőzik Ágerdőmajornál. A Bodrog folyón folytatódott a lassú apadás, továbbra is elsőfokú a készültség, a Tarnánál pedig érvényben van a harmadfokú riasztás a tönkrement tarnazsadányi gátőrjárásnál.

A Körösökön tetőzött az ár Erdélyben, de Magyarországon még emelkedik a vízszint.

A Fekete-Körösön továbbra is harmadfokú a készültség, az anti vízmércénél vasárnap várható a tetőzés. A folyó vízhozamának csökkenéséhez nagyban hozzájárult, hogy a szombaton megnyitott romániai árvízi tározókba, Kis-Zerindnél és Tamshidánál összesen 3,6 millió köbméter víz folyt ki

A Fehér-Körös intenzíven árad, még másodfokú készültségi szinten van a vízállás, a leérkező árhullám és a Kettős-Körös visszaduzzasztása következtében január 4-én a délutáni órákban következhet be a tetőzés Gyulánál 650-700 centiméteres szinttel.

A Kettős-Körös Békésnél vasárnap hajnalra elérte a másodfokú készültségi szintet, és a nap folyamán intenzíven, óránként 7-8 centiméterrel tovább árad.

A Hármas-Körös felső szakaszán várhatólag vasárnap éri el az elsőfokú készültséget a folyó vízszintje. A Berettyó vízgyűjtőjén lehullott nagy mennyiségű, átlagosan 50 milliméternyi csapadék hatására árhullám indult meg a folyón, emiatt a felső szakaszon, Pocsaj térségében már szombat este elrendelték a készültséget, a Berettyó alsó szakaszán, Szeghalomnál vasárnap reggel kellett az első fokú készültséget elrendelni.

A Tisza áradása miatt vasárnap este lezárják a rakpartot Szegeden, a folyó várhatóan hétfő hajnalra önti el az utat. A folyó Szegednél előre láthatóan nem éri el az elsőfokú készültség elrendeléshez szükséges szintet, és 600 centiméter körül tetőzik.

Autók haladnak a lezárt szegedi rakparton. Az előrejelzések szerint a Tisza Szegednél 600 centiméter körül tetőzik. (fotó :MTI)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.