Árvíz

Rengeteg a lezárt út országszerte

Érdemes alaposan tájékozódni - ha mindenáron el kell indulni.

2013.06.10 08:12MTI
Fotó: Ma.hu

Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. Győr-Moson-Sopron megyében két újabb utat zártak le - közölte a rendőrség a police.hu honlapon hétfőn.

Budapesten a Váci úton a városból kifelé tartó oldalt kétirányúsították, így ott mindkét irányban zajlik a forgalom.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen is forgalom-korlátozást rendelt el az árvízzel összefüggésben. A 1401-es számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt zárták le, így Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket. Győr és Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek.

Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr-likócsi csomópont és Komárom között zárták le, a forgalmat az autópályára terelik, a sztráda Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen használható. Budapest felől az 1-es főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza a főútra.

Felfüggesztették a 11-es út zárlatát vasárnap éjféltől a munkába járás, az áruszállítás, a lakossági ellátás biztosítása érdekében - közölte honlapján a Pest megyei katasztrófavédelem.

Varga László, a városi védelmi bizottság elnökének határozatában az is szerepel, hogy ha a védekezés indokolttá teszi, ismét lezárhatják az utat - olvasható a tájékoztatóban. Tarnai Richárd, a megyei védelmi bizottság elnöke szombaton döntött a 11-es út Budakalásztól északra vezető szakaszának lezárásáról.

Továbbra is több mint húsz helyszínen van teljes útlezárás Pest megyében - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője hétfő reggel az MTI-vel.

Lényegesen hosszabb menetidővel kell számolna annak, aki akár északról, akár a délről próbál Budapestre eljutni - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Dunabogdánytól kezdődően a 11-es úton sok helyen félpályás lezárás van. Visegrádról Szentendrére csak a pilisszentlászlói úton lehet eljutni, ott viszont már korábban elkezdődtek a teljes körű felújítási munkák, így ott is a fél pályán lehet közlekedni.

A váci térségben a 2-es és a 12-es úton is több helyen van teljes vagy félpályás korlátozás, ezért a közútkezelő azt javasolja a járművezetőknek, hogy az M2-es autóutat használják terelőútként - közölte.

Fotó: Ma.hu

Pécsi Norbert Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy akár a váci, akár a szentendrei vagy a dél-pesti részről indulnak az autósok a főváros felé, mindenképp egyre erősebb forgalomra számítsanak, jelentősen megnövekedhet a menetidő.

Aki teheti, ma ne is induljon el autóval Budapest irányába ezekből a térségekből - javasolta Pécsi Norbert Sándor, és emlékeztetett rá, hogy a fővárosban is jelentős korlátozásokra lehet számítani.

Aki útra kel, annak érdemes az Útinformnál vagy a megyei diszpécserszolgálatoknál tájékozódnia az aktuális forgalmi helyzetről - emelte ki a közútkezelő szóvivője.

Fotó: MTI

Több mint 185 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a dunai árvíz miatt, ez 82 útszakaszra vonatkozik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő reggeli tájékoztatása szerint az állami úthálózaton 62 helyszínen teljes a lezárás.

Győr-Moson-Sopron megyében 11, Komárom-Esztergom megyében 23, Pest megyében 31, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 3 szakaszon van korlátozás.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Almásfüzitő és Tata között, továbbá Komárom területén.

A 2-es út két váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi és Sződliget területén van teljes útzár.

A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.

A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.

A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, Esztergomban, Visegrádon; Leányfalun és Tahitótfaluban pedig félpályás útzár van.

A 12-es utat lezárták Nagymaroson, Verőcénél, Verőce és Kismaros között pedig útszűkület van.

A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható.

Az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.