Árvíz

Nincs áram a Római-parton, tart a védekezés

Több mint 300 ember vesz részt a mai árvízvédelmi munkálatokban a Római-parton. 200 ember a fővédvonal megerősítését végzi, százan a terület zárásáról gondoskodnak. Az áramszolgáltató a Római-part árterében biztonsági okból megszüntette a szolgáltatást.

2013.06.08 11:21Havariapress
Fotó: MTI

A védelmi bizottság arra kéri a lakosokat, hogy a Római-part lezárt területén ne nehezítsék a szakemberek munkáját, és lehetőség szerint inkább kerüljék a helyszínt. 

Pénteken a védművet agyaggal tapasztották meg, a munkálatokkal estére végeztek, szombaton a gátkorona további rézsűtámasztást kap. Pénteken este a Római-parton árterében a Budapesti Elektromos Művek az áramszolgáltatást - a veszélyeztetett időszakra - ideiglenesen megszüntette.

Legény a gáton...

A hatóságok korábban már minden, elöntéssel veszélyeztetett területen élővel személyesen felvették a kapcsolatot és rögzítették közvetlen elérhetőségeiket, annak érdekében, hogy ha az árvízi veszélyhelyzet miatt a főváros területén bárkinek el kell hagynia lakóhelyét, akkor soron kívül értesíthetőek legyenek.

A Bem rakparton parkolási tilalmat rendeltek el, pénteken 12 órától a szentendrei HÉV vonalán a vonatok a Margit híd megállótól indulnak, az M2-es metró szombat üzemkezdéstől megállás nélkül áthalad a Batthyány téri megállón. A védelmi bizottság tájékoztatása szerint, az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosan és tervszerűen zajlottak az árvíz elleni védekezési munkálatok.

Megerősített szolgálatban, állandó felügyelet mellett folyik a gátak őrzése és védése. A védekezésben eddig több mint 8 ezer fő vett részt, köztük 1600 önkéntes. A Duna fővárosi szakaszán szombaton délelőtt 850 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 12 órában az előrejelzésnek megfelelően 25 centimétert emelkedett a vízszint.

A Duna tetőzése hétfőn, minden eddigi vízszintet meghaladó mértékben, 895 centiméternél várható. Budapesten a kitelepítettek összlétszáma eddig 188 fő, ebből 38 ember a III. kerületből, 40 a IV. kerületből, 97 a XIII. kerületből, két fő a IX. kerületből, 11 ember pedig a XXI. kerületből kényszerült elhagyni otthonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.