Árvízi időjárás

40 napos eső jön az árvízre?

Márciusban belepte az országot a hó, májusban még fűtöttünk, rekord árvíz vonul le a Dunán, és itt van Medárd napja is, ami a közhiedelem szerint 40 napos esőt vagy szárazságot hoz. Már csak ez hiányozna...

2013.06.08 09:08ma.hu

Ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esik, ha nem, akkor kitartó szárazság jön – tartja a néphiedelem. A jelenlegi időjárásunkat meghatározó magassági hidegörvény szerencsére tovább gyengül, de a záporok, zivatarok kialakulási feltételei sajnos, egyelőre kedvezőek maradnak.

Noha néphiedelemről van szó, Medárd napja már csak azért sem merült feledésbe, mert a várható nyári időjárást nagyban meghatározzák a hozzá kapcsolódó megfigyelések és tapasztalatok. Ezek szerint ugyanis, ha esik, akkor 40 napig ne is számítsunk másra, ha pedig nem ered el ezen a napon, akkor hosszú ideig locsolni kell a konyhakertet és a földeket. A szőlősgazdák számára ez utóbbi jó termést jelzett.

A Medárddal kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy Magyarországon a június hónap az év legcsapadékosabb időszaka- tehát a sokéves meteorológiai megfigyelések alapján bizonyos mértékig elfogadható a népi megfigyelés helyessége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a népi időjárási szabályok statisztikai vizsgálata kimutatta, hogy 60 év (1901-1960) júniusainak csapadékadatait (4 adatsorra) vizsgálva, körülbelül 20 esetben volt csapadékos június 8-a körül az időjárás, melyeket 14-16 esetben követett tartósan csapadékos 40 nap. Ezek szerint, mivel az estek 64-78%-ban beigazolódott a feltételezés (1.táblázat), mondható, hogy helytálló a Medárd napra vonatkozó népi megfigyelés.

Milyen lesz akkor a mai időjárása a gátakon védekezőknek?

Többórás napsütésre számítunk nappali gomolyfelhő-képződéssel, a késő délelőtti óráktól kezdve egészen késő estéig elszórtan valószínű helyi zápor, zivatar - legnagyobb számban az ország középső harmadában alakulnak ki - néhol felhőszakadás is lehet. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul, késő este 17, 22 fok között valószínű.


Ki ne menjen homokzsákot pakolni?

Front ugyan nincs felettünk, de a fölénk érkező melegebb levegő miatt, a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk a fejfájás, migrén, álmatlanság, fáradékonyság hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

Mire "kell" még figyelni?

További két ellentétes elképzelés is él a vízzel kapcsolatban: tilos e napon fürdeni, mert akkor valaki vízbe fog fulladni; a lovakat meg éppen ekkor kell füröszteni rüh ellen. Különös helyi szokásként az algyői asszonyok kakast fürösztöttek szárazság idején Medárd napján, hogy zápor kerekedjék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.