Árvíz

Újabb esőzések várhatók, marad a készültség Csehországban

Legalább a jövő hét elejéig nem szabad szétszedni a folyók mentén és a települések körül összerakott mobilgátakat Csehországban.

2013.06.07 14:39MTI
Fotó: MTI

A hatóságok azt követően szólították fel erre az önkormányzatokat, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint  hétvégén újabb intenzív esőzésekre kell készülni az ország számos területén. 

A Moldván lévő víztározókból ugyanakkor ki kell engedni a víz egy részét, hogy fel tudják fogni az esetleges újabb árhullámot. A Moldva, az Elba és a többi fontos cseh folyó csütörtök délután óta lassan apad. Pénteken délben már csak 13 helyen volt harmadfokú, tehát a legmagasabb árvízkészültség. 

A rendőrség és az önkormányzatok ugyanakkor ismételten továbbra is óvatosságra intik a lakosságot, mert a gátak, a töltések számos helyen átáztak, szivárog a víz, s idő előtti lebontásuk súlyos gondot okozhatna. A közszolgálati hírtelevízió déli jelentése szerint tízre nőtt az árvíz áldozatainak száma.
 
Dél-Csehországban ugyanis két fiatalember a megáradt Moldvára ment csónakázni, s a meggondolatlan kirándulás egyikük életébe került. A víz apadása mindenütt nagyon lassú, így a hatóságok szerint a tényleges kármentés csak a következő napokban kezdődhet el. A mintegy 20 ezer kitelepített nagyobbik része várhatóan csak a jövő héten tud visszatérni elhagyott otthonába. 

Fokozatosan csökken az áram és a gáz nélkül maradt háztartások száma, de a közlekedési helyzet, főleg Észak-Csehországban csak nagyon lassan javul. Problémák vannak az ivóvízzel is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.