Árvíz

Bezárták a Dagályt, patakra építenek gátat Budakalászon, nem áll meg a metró a Batthyány téren

A Palatinus Strandfürdő és a Király Gyógyfürdő mellett így már a Dagály Strandfürdő sem látogatható határozatlan ideig.

2013.06.07 13:26MTI
Fotó: MTI

A Duna áradása miatt péntek délben bezárták Budapesten a Dagály strandot, azt minden vendégnek el kellett hagynia. Tarlós István főpolgármester döntéséről a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatta az MTI-t.

A Palatinus Strandfürdő és a Király Gyógyfürdő mellett így már a Dagály Strandfürdő sem látogatható határozatlan ideig - írták a közleményben.

Hajnali 3 órára végeztek a budakalászi Barát-patakon annak a gátnak az építésével, amely megakadályozza, hogy a Duna vize visszaduzzassza a patakot, és elöntse a belvárost, illetve a közeli területeket - közölte a település polgármestere pénteken az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) tájékoztatása szerint a Duna torkolatától 200 méterre létesült mesterséges zárnak köszönhetően reményeik szerint a víz nem önti el Budakalász belvárosának a gáton túli, csaknem 800 lakóházát, s Békásmegyer Budakalász felé eső oldala is védetté válik.

Most a Szentendréig húzódó 3,5 kilométer hosszú gátra fordítanak minden figyelmet és erőt - tette hozzá a polgármester. Közlése szerint jelenleg legalább háromszázan dolgoznak a védvonalon, de délutánra a létszám több százzal nő majd.

A Barát-patakon épült védmű 9,5, a Dunával párhuzamosan futó gát pedig már 9 méter magas, és szükség esetén mindkettőt tovább magasítják.

Jelenleg Budakalász lakosságát akut veszély nem fenyegeti - jelentette ki Rogán László.

Az árvízi védekezés miatt a 2-es metró a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A szentendrei (5-ös) HÉV-ek péntek déltől csak a Margit híd budai hídfőjéig közlekednek, a Batthyány téri végállomásra a Szentlélek térről induló pótlóbuszokkal lehet eljutni.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint szombattól összevont metró- és HÉV-pótlóbuszt indítanak Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon. A pótlóbusz jelzése M2-H5 lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.