Több terület vízalatt

Tovább emelkedett a Duna és a Morva Pozsonynál

Tovább emelkedett szerda reggelre a Duna és a Morva Pozsonynál. A Duna vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett, jobb oldali rakpartja Ligetfalunál már víz alatt van.

2013.06.05 09:37MTI
Fotó: MTI

Pozsonynál egy nap alatt közel 100 centiméterrel emelkedett a Duna, a vízszint szerda reggelre elérte a 9,7 métert. 

Ez már alig marad el a 2002-ben mért több mint száz éves rekordtól, ami a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat ((SVP) által mért adatok szerint 9,9 méter volt. A szlovák fővárosban kedden rendkívüli helyzetet hirdetett az önkormányzat. 

A meteorológusok szerdára is esőt jeleztek és Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által folyamatosan közölt adatok azt mutatják: amennyiben továbbra is az eddig tapasztalt ütemben emelkedik az ár, a Duna vízszintje már ma elérheti a tíz métert. A folyók vízszintjének tetőzését Pozsonynál csütörtökre várják. Pozsonyt a Duna áradásától mindkét rakparton mobil védőgátak védik. 

Hasonló védelmet építettek ki a főváros nyugati városrészében, Dévénynél, ahol a Morva vízszintje jelent fenyegetést. A Dévénybe vezető utat a helyzet nehéz ellenőrizhetősége miatt az éjszaka folyamán lezárták. A helyzet itt a legrosszabb, mivel a városba vezető közlekedési útvonal egy része víz alatt áll. A közlekedésben szerda reggel a katonaság tehergépkocsijaival segítették az ott lakókat. 

Az SVP tájékoztatása szerint a Pozsonynál felszerelt mobil védőgátaknak másodpercenkénti 13 500 köbméteres vízáramlást is fenn kellene tartaniuk, ez pedig közel egyharmadával több mint amilyen vízáramlást 2002-ben a Dunán mértek.
 
Milan Ftácnik, Pozsony főpolgármestere az önkormányzat válságstábjának ülését követően a mobilgátak védelmi kapacitásával kapcsolatban azt mondta: az sem lehet gond, ha a Duna vízszintje eléri a tíz métert, mivel a gátak még további fél méteres vízszintemelkedés esetén is védelmet biztosítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.