Nem tudja a jobb kéz...

Jogtalanul von el adóforintokat az APEH?

Az adóhatóság 53-as személyi jövedelemadó nyomtatványkitöltő szoftvere megjelenése óta jogtalanul von el adóforintokat a magánszemélyektől és az egyéni vállalkozóktól. Ezt az adóhatóság már 4 éve elismerte, de a hiba kijavításáról nem intézkedett- áll Angyal József okleveles adószakértő közleményében.

2010.02.25 12:15ma.hu, Angyal József okleveles adószakértő

Ennek elsődleges oka, hogy az így megszerzett bevételi többlet az adóhatósági dolgozók jutalomalapját is növeli az adózók kárára. A nyilvánosság sem segített eddig. Az adóhatóság szóvivője azt állította, hogy kifejezetten az adózók kérték, hogy több adót fizethessenek.

http://adozona.hu/blog/20090130_APEH_szofver_adobevallas_hiba_szamitas.aspx


Az APEH most rátett egy lapáttal . A 0953-as nyomtatványkitöltő szoftver kitöltési útmutatója (48.oldal) a következőket tartalmazza: "Fontos! Önnek lehetősége van a fentiek szerint kiszámított adójóváírás összegénél alacsonyabb összeget figyelembe venni, a bevallása kitöltésekor. Tájékoztatjuk, hogy ebben az esetben az adóhatóság egyeztetést kezdeményez Önnel az adójóváírás összegének tényleges nagyságáról." Magyarul, az adóhatóság szerint a magánszemélynek joga van saját magát becsapni és a törvényben rögzítettnél több adót fizetni.

A személyi jövedelemadó törvény az év végi adóbevallásban az adójóváírás összegét pontosan meghatározza. Ettől érvényesen eltérni nem lehet! Az adóhatóság megsérti tájékoztatási kötelezettségét, amikor valótlan, a törvény szövegével ellentétes tartalmú kitöltési útmutatót tesz közzé. Arra sincs felhatalmazása, hogy a törvényben egyértelműen rögzített adójóváírás összegéről "egyeztetést kezdeményezzen". A hatályos törvényektől eltérésről egyeztetni nem lehet, azokat végre kell hajtani!

A téma azért aktuális ismét, mert az egyéni vállalkozóknak most kell benyújtaniuk 0953-as bevallásukat. Az egyéni vállalkozókat is megilleti az adójóváírás (bár erről kevesen tudnak), ha 2009-ben táppénzben részesült. A táppénz ugyanis bérjövedelemnek minősül. Bár a többi magánszemélynek 2010. május 20. a bevallási határidő, a családi pótlékra vonatkozó szabályok Alkotmánybírósági megsemmisítése miatt sokan fogják saját maguk elkészíteni a bevallásukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.