Pénzügy

NAV: az automatákra ki kell tenni a regisztrációs számot

A NAV ellenőrei az automata berendezések üzemeltetésének ellenőrzésekor többször azt tapasztalták, hogy az üzemeltetők nem helyezték el a regisztrációs számot a berendezéseken

2019.09.12 16:14MTI

A természetes személyeket kétszázezer forintig, a cégeket (nem természetes személyeket) pedig ötszázezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adóhatóság, ha nincs jól olvasható regisztrációs szám az általuk üzemeltetett automatán - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A NAV ellenőrei az automata berendezések üzemeltetésének ellenőrzésekor többször azt tapasztalták, hogy az üzemeltetők nem helyezték el a regisztrációs számot a berendezéseken - írja a hivatal.

Felidézik: az üzemeltetőknek elektronikus úton be kell jelenteniük az adóhivatalnak a kezelőszemélyzet nélküli automaták üzemeltetését. A NAV a bejelentés alapján egyedi regisztrációs számot állapít meg, amelyet az üzemeltető köteles az automataberendezésen jól láthatóan feltüntetni.

A regisztrációs számot célszerű az automata kezelőszervei mellett, jól olvashatóan, a környezeti hatásoktól óvva, egyértelműen azonosítható formában elhelyezni. Az üzemeltetés ideje alatt az automata regisztrációs számának folyamatosan látszódnia kell, és ha a felirat megrongálódik, haladéktalanul pótolni kell - figyelmeztet a hatóság.

A bejelentett automaták regisztrációs számát és üzemeltetési helyét bárki ellenőrizheti a NAV erre szolgáló adatbázisában, ami a https://nav.gov.hu/nav/adatbazisok/elemiszer_ertekesites linken keresztül vagy a http://nav.gov.hu > Adatbázisok > Automata berendezések adatai elérési úton érhető el a NAV honlapján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.