Cigaretta, alkohol, szénadó, cukor, üzemanyag

VPOP: Változó vám- és jövedéki szabályok

A 17. életévüket betöltött személyek 2009. január 1-jétől 200 darab helyett csak 40 darab cigarettát hozhatnak be vámmentesen Magyarországra, amennyiben közúton, vasúton, vagy vízi úton lépik át a határt - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

2008.12.31 09:32MTI

A dohánytermékekre vonatkozó szabályok szerint a közúton, vasúton vagy vízi úton közlekedők vámmentesen hozhatnak be a cigaretta helyett 20 darab szivarkát (amely darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű), 10 darab szivart, vagy 50 gramm fogyasztási dohányt. A légi utasok esetén már 2008 december 1-jén hatályba léptek az új határértékek. Ezek szerint mind a négy dohányáru esetében a felsorolt értékek ötszöröse hozható be vámmentesen.

Szintén december 1-jei változás, hogy a jelenlegi 175 eurós vámmentes értékhatár légi utasok esetén 430 euróra, más módon utazók esetén pedig 300 euróra emelkedett. A 15 év alatti utasok esetén az új határérték 150 euró. Az alkoholos italokra vonatkozó szabályok szerint 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital, 2 liter 22 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú ital (ide nem értve a szőlőbort és sört), valamint 4 liter szőlőbor és 16 liter sör hozható be minden közlekedési eszköz esetében.

Fontos jövedéki változás, hogy 2009. január 1-jétől a szén is az energiaadóról szóló törvény hatálya alá került, így a szénre is energiaadót kell fizetni, amelynek mértéke ezer kilogrammonként 2.040 forint lesz. A lakossági fogyasztók számára értékesített szén után nem kell energiaadót fizetni. Cukorból személyenként és évente összesen a hazai átlagfogyasztásnak megfelelő 20 kilogramm hozható be vámmentesen.

Üzemanyagok esetében a belföldre érkező gépjármű szabványos üzemanyagtartályában található üzemanyag, továbbá 10 litert meg nem haladó mennyiségű, hordozható tartályban tárolt üzemanyag hozható be vámmentesen - olvasható a VPOP közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.