Ezer kilogrammonként 2.040 forintot kell fizetni

Energiaadó a szénre is januártól

Az év végén lejár az Európai Uniótól kapott mentesség, ezért januártól a szénkereskedőknek és a szénfelhasználóknak is energiaadót kell fizetniük, mégpedig ezer kilogrammonként 2.040 forintot, függetlenül a szén fajtájától - hívja fel a figyelmet a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

2008.12.24 09:11MTI

Az uniós tagállamok számára az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatásának átszervezéséről szóló, 2003-ban született tanácsi irányelvet kell a magyar jogrendbe átültetni, ezért január elsejétől azoknak kell megfizetniük az szén energiaadóját, akiknél először beazonosítható a szén felhasználója és felhasználási célja. A lakossági fogyasztónak eladott szén után nem kell energiaadót fizetni - jegyzi meg a VPOP közleménye.

Általános szabály az, hogy az adófizetésre kötelezettnek kell megállapítania, bevallania és megfizetnie az adót. Visszaigényelheti az energiaadót az áramtermelő, az az erőmű, amelyik a szenet használ fel kapcsolt hő- és villamos energia előállítására. Azok a távhőt termelők is visszaigényelhetik az energiaadót, akik központi fűtés- és melegvíz-szolgáltatást végeznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.