Adóügyek

Így spórolj az adón - itt a kalkulátor

Pontosan kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani a speciális adózási móddal.

2016.12.18 08:25ma.hu
hirdetés

Az utolsó pillanatban elfogadott jövő évi adócsomag a kisvállalkozások adózását is lényegesen befolyásolja. Az eligazodásban segít most a Nemzetgazdasági Minisztérium a cégeknek.

A kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak. A megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénz spórolható meg törvényi keretek között - mutat rá az NGM közleménye.

Annak a cégnek mindenképp érdemes átgondolni a kivára-váltást, amelyiknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes újraszámolni, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket.

Ebben segít most a frissített kiva-kalkulátor, amely pontosan kiszámítja, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel a speciális adózási móddal. Ugyan kivára váltani bármikor év közben is lehet, de a 2016-os zárás miatt legkésőbb decemberben érdemes dönteni.

A kisvállalati adó 2017-től még kedvezőbbé válik, ugyanis jövőre két százalékponttal, 14%-ra csökken a kisvállalati adó mértéke (a törvény által meghatározott adóalap 14%-a). A cég így mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

Az adóváltozások nemcsak a kivás cég büdzséjére hathatnak jótékonyan, - hiszen az érintettek összességében 1 milliárd forintot spórolhatnak majd - hanem a jelentős egyszerűsítésnek köszönhetően még az adminisztráció is csökken. A feltételeknek is több cég tud megfelelni, hiszen az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig választható a kiva, és a vállalkozás mindaddig a kisvállalati adó hatálya alatt maradhat, amíg a foglalkoztatottak száma nem haladja meg a 100 főt. A belépési értékhatár továbbra is 500 millió forint marad, azonban mindaddig a kivában maradhat a cég, amíg el nem éri az 1 milliárd forintos bevételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.