NAV

Időben érdemes kérni a jövedelemigazolást

A főiskolák és egyetemek a kollégiumi elhelyezéshez és szociális támogatásokhoz gyakran kérnek a hallgatóktól igazolást a család jövedelmi viszonyairól. A diákok azonban jellemzően az utolsó napokig várnak az igényléssel, pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már most készen áll arra, hogy kiszolgálja a kérelmezőket.

2016.03.23 11:07Havariapress

Az adózók éves jövedelmi adatait tartalmazó igazolás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik legnépszerűbb szolgáltatása, ezért jövedelemigazolást négyféleképpen is lehet kérni.

Elektronikusan az Ügyfélkapun át, telefonon pedig a 06-40/20-21-22 telefonszámon, ügyfél-azonosító kóddal lehet ilyen kérelmet intézni, de postán és a NAV ügyfélszolgálatain személyesen is van lehetőség a kérelmek benyújtására.

A jövedelemigazoláshoz az IGAZOL nyomtatványra van szükség, ami letölthető a NAV honlapjáról, a személyes ügyintézésre alkalmas egyszerűsített kérelem pedig a NAV ügyfélszolgálatain térítésmentesen elérhető.

Ha az igazolásokat a hallgató igényli a hozzátartozói helyett, akkor mind a benyújtáshoz, mind az elkészített igazolások átvételéhez meghatalmazásra van szüksége; ennek nyomtatványa szintén letölthető az adóhatóság honlapjáról.

A jövedelemigazolás kizárólag szja-bevallással lezárt adóévre adható ki, 2015-ről szóló jövedelemigazolás kiállítására tehát csak azután van lehetőség, ha az erről szóló bevallást a NAV már feldolgozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.