Kétes kölcsön

Együtt: a politikusok valószínűleg a levegőből élnek

A politikusok tizenmilliós nagyságrendben halmoznak fel magánszemélyektől hiteleket, amelyekről a jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárásban semmilyen számot nem kell adniuk.

2016.02.01 13:51MTI

Az Együtt elnöke azt javasolja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évente tételesen ellenőrizze a politikusok magánszemélyektől kapott, illetve magánszemélyeknek adott kölcsöneit.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, "döntően fideszes politikusok a személyes jövedelemben és vagyongyarapodásban levő lyukakat (...) álcázott magánkölcsönökkel fedik le".

Hozzátette: a politikusok tizenmilliós nagyságrendben halmoznak fel ilyen hiteleket, amelyekről a jelenlegi vagyonnyilatkozati eljárásban semmilyen számot nem kell adniuk.

Arra is javaslatot tett, hogy a kormány hozzon létre egy online vagyonnyilatkozati adatbázist, amelyben több évre visszamenőleg lehet keresni az adatok között. Ezt ki kell terjeszteni az önkormányzati képviselőkre is - jegyezte meg.

Közölte, az Együtt szerint a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere köznevetség tárgya.

Emlékeztetett arra, Szelényi Zsuzsanna, az Együtt politikusa, országgyűlési képviselő egy évvel ezelőtt törvényjavaslatot nyújtott be, hogy rendbe rakja a vagyonnyilatkozatok rendszerét.

Az ügyben semmi nem történt - folytatta - , a Fidesz ugyanis abban érdekelt, hogy komolytalan, a politika hitelét csökkentő maradjon a vagyonnyilatkozatok rendje.

Szigetvári Viktor jelezte, fenntartják a javaslatot, miszerint bármilyen pontatlanság, hamis adatközlés van a nyilatkozatban, összeférhetetlenségi eljárást kell kezdeményezni a képviselővel szemben.

A pártelnök szerint a most nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatok szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke nagyobb lábon él, mint amekkora jövedelme van.

Hozzátette: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, vagy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek úgy nő a vagyona, úgy fizetnek vissza hiteleket, úgy vásárolnak házat, földet, hogy arra jövedelmük nem elegendő.

Úgy fogalmazott: ezek az emberek valószínűleg a levegőből élnek.

PM: többet kellene tudni a hitelező magánszemélyekről

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatát is "átláthatóvá kellene tenni", és azokról a magánszemélyekről is többet kellene tudni, akik kölcsönadnak a politikusoknak.

Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ezeknek a hitelezőknek nemcsak a nevét kellene, hogy megismerhesse az illetékes bizottság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem automatikusan vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni náluk.

Közölte, a PM szerint értelmetlen a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere; "egy semmit nem mondó sajtfecni", amit kitöltenek a képviselők. "A valódi Fidesz-bűnözők" a családtagok nevére íratják a vagyonukat és nem fogják így lebuktatni magukat - indokolta, miért javasolják a családtagok vagyonnyilatkozatának átláthatóságát.

Tordai Bence kifogásolta, hogy a Fidesz szűkítette a vagyonosodási vizsgálatok indításának lehetőségét, pedig ez lenne az egyik legfontosabb eszköz, ha valakinek a jövedelme nem fedezi az életvitelét és a vagyonosodását.

Az ellenzéki párt szóvivője szerint alapvetően kellene megreformálni a rendszert, de amíg a Fidesz-kormány van hatalmon erre nem sok esély van.

A DK nagyobb átláthatóságot követel

A Demokratikus Koalíció (DK) a vagyonnyilatkozatok nagyobb átláthatóságát és visszakereshetőségét sürgeti.

Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján bohóctréfának minősítette a bevallások jelenlegi rendszerét és azt követelte, hogy digitalizált és visszakereshető formában kelljen leadni azokat.

Azt is javasolta, hogy induljon vagyonosodási vizsgálat, amikor valaki politikai pályára lép, illetve azt elhagyja, hogy tudni lehessen, ő és hozzátartozói azalatt hogyan gyarapodtak.

László Imre, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője az ÁNTSZ-re hivatkozva azt mondta: a kórházak jelentős része alkalmatlan minimumfeladatai ellátására. Azt kérte, hogy az erre vonatkozó adatok legyenek teljességében hozzáférhetők. A DK a TAO-pénzek felét az egészségügyre költené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.